15 C
Čakovec
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Rekordan broj ekipa na košarkaškom turniru Vincekovo 2017

Veteranski košarkaški klub Međimurje u suradnji sa Ženskim košarkaškim klubom Radost Čakovec i ove je godine bio organizator košarkaškog turnira Vincekovo 2017 za veteranke i veterane.

Čak peti po redu, turnir je održan od 20. do 22. siječnja 2017, već tradicionalno u Life Class Termama Sveti Martin, i to u tri kategorije: muški 40+, muški 50+, i žene 35+, a sudjelovale su ukupno 23 ekipe, najviše do sada.

Pohvale i oduševljenje sa svih strana

Dojmovi se s turnira još sliježu, pohvale i pozitivni komentari i dalje stižu, sudionici su, kao i svake godine, prezadovoljni kako sportskim djelom turnira, tako i ostalim ponuđenim popratnim aktivnostima izvan terena.

Ovogodišnji se turnir doista pokazao najboljim do sada, što po broju ekipa, što po renomiranim imenima ekipa i igrača koji su sudjelovali na turniru, što po brojnim sadržajima koje se ogranizatori trude pružiti košarkašima za vrijeme boravka u Međimurju.

Kako se uopće javila ideja o održavanju ovakvog turnira, upitali smo Željka Levačića, igrača i trenera Veteranskog košarkaškog kluba Međimurje, dugogodišnjeg košarkaškog djelatnika u Međimurju, idejnog začetnika i današnjeg glavnog organizatora Vincekovog: – Prvi puta smo kao VKK prije nekoliko godina sudjelovali na turniru u Cazinu, pa smo krenuli i na druge turnire diljem regije, a s obzirom da je Međimurje poznat sportski kraj, no isto tako i jedinstvena turistička destinacija, shvatio sam da imamo idealne uvjete i perspektivu za jednu ovakvu stvar, prvenstveno zbog igranja i promocije same košarke, ali i našeg predivnog zavičaja koji turistima i posjetiteljima zbilja može ponuditi mnogo toga.

Od ideje do tradicije

Odluka o mjestu i vremenu održavanja turnira bila je jednostavna i logična, o čemu Željko dalje govori: – Sudjelovanjem na turnirima zaključili smo da se osim same košarke sve više pažnje posvećuje i nazovimo to sporednim stvarima izvan terena koje su nama sportašima gotovo jednako važne kao i same utakmice. Life Class Terme Sveti Martin prepoznao sam kao savršenu destinaciju koja će našim košarkaškim prijateljima uz natjecateljski dio pružiti kvalitetan smještaj, wellness i rekreaciju, gastro i eno doživljaje, mogućnost izleta, boravka u prirodi, posjet vinskim kućama i vinarijama. U Termama su našu ideju i projekt od samog početka podržali, pa tako suradnja traje već petu godinu zaredom. Imali smo u vidu da se krajem siječnja u Međimurju održava i planinarski Vincekov pohod, pa smo odlučili termin turnira spojiti s pohodom, što se također pokazalo kao pun pogodak jer mnogi sudionici turnira produžuju svoj boravak kako bi planinarili, a otuda i ime našem turniru.

2013. godine, na prvi turnir, prijavilo se dvanaest ekipa u dvije kategorije, no organizatori su tada imali mali peh budući da je dan prije početka turnira diljem Hrvatske pao veliki snijeg pa su tako dvije ekipe, iz Splita i Mostara, bile prisiljene otkazati svoj put i dolazak na turnir.

Iz godine u godinu turnir raste te je tako ove godine brojio čak 23 ekipe, i to iz Hrvatske, Slovenije, Italije, BiH i Srbije.

– U početku smo bili stvarno zadovoljni odazivom desetak ekipa, međutim prošla nas je godina zbilja ugodno iznenadila. 20-ak ekipa je zaista respektabilna brojka, i tako već druge godine, što nam govori da svi zajedno radimo odličan posao, da se dobar glas daleko čuje, da imamo vrlo dobre temelje i preporuke, pa otuda i nada i optimizam da će slijedeći turnir biti još bolji nego ovogodišnji, priča Željko.

Malo o samoj košarci

Upitali smo Željka i o kvaliteti košarke na turniru, odnosno o usporedbi sa ostalim turnirima na koje putuju: – Bez obzira na godine, naime većina igrača je prošla 40.-u pa i 50.-u godinu života, fascinantno je s koliko se želje, entuzijazma i volje utakmice igraju, a može se vidjeti itekako dobra košarka i pravi potezi budući da je većina ekipa kroz cijelu godinu aktivna te se zaista i pripremaju za turnire. Dobar je primjer ekipa Štajerske, koja je više put osvajala naš turnir, a koja je pretprošle godine sudjelovala i na Svjetskom veteranskom prvenstvu u Orlandu. Ima tu i poznatih imena poput Slavka Kotnika, koji je bivši reprezentativac bivše Jugoslavije a kasnije i Slovenije, zatim naš Davor Marcelić, Đuro Simon, Roman Horvat… Mi smo godišnje na otprilike četiri turnira, i po svemu viđenom mogu reći da je turnir Vincekovo postao jedan od jačih turnira, gledajući ekipe koje nam dolaze, tako da nema sigurne pobjede ni lakih utakmica.

Ove godine ekipa VKK Međimurje osvojila je četvrto mjesto u kategoriji 50+ gdje je bilo prijavljeno 13 ekipa. Dečki će reći da je uz malo više sreće i rezultat mogao biti puno bolji, naime nesretnim porazom od Ugljana ostali su bez šanse za finale, no zadovoljni su i četvrtim mjestom. I dalje marljivo treniraju i pripremaju se za idući turnir na kojem će sudjelovati već krajem ožujka u Zadru, dok dolaskom ljeta lagano počinju i pripreme za početak slijedeće godine i šesti po redu turnir Vincekovo 2018.

Košarkaši – promotori našeg turizma

– Intenzivne pripreme u organizaciji našeg idućeg turnira započinju već krajem ljeta, no mogu reći da su najave dolaska i upiti počeli stizati već tijekom i završetkom ovog turnira, tako da nas čeka velik posao. Do tada ćemo otputovati na još minimalno tri turnira gdje se surećemo s našim košarkaškim prijateljima, promoviramo naš turnir, Terme Sveti Martin, naše Međimurje. Povratne informacije iz Termi govore nam da se mnogi košarkaši koji su prvi puta došli k nama na turnir, vraćaju u Međimurje na odmor u privatnom aranžmanu sa svojim obiteljima, što nam je zasigurno najbolja reklama i promocija i zbog čega smo izuzetno sretni i ponosni, priča nam Željko u ime ogranizatora.

– S druge strane, pozitivne reakcije ekipa koje su sudjelovale na našim turnirima također ne izostaju, svi su izrazito zadovoljni i puni pohvala, najavljuju svoj dolazak i dogodine uspoređujući nas s ostalim turnirima gdje se također igra dobra košarka ali možda fali “ono nešto”. Mi se trudimo ostaviti najbolji dojam, trudimo se uvijek ponuditi više, biti prepoznatiljivi. Tako naprimjer najbolje ekipe i pojedince uvijek nagrađujemo između ostalog i našim domaćim priznatim vinima, simbolično nagrađujemo najstarije igrače turnira, dok smo ove godine svim ekipama koje su svih 5 godina s nama darovali po jednu košarkašku loptu. Male stvari zapravo, ali upravo te sitnice ono su što će se pamtiti, zaključio je Željko.

Veteranski košarkaški turnir Vincekovo tako je u kratko vrijeme postao prava sportska ali i turistička manifestacija, stoga s nestrpljenjem očekujemo slijedeći turnir i nadamo se da će (ponovno) nadmašiti sva očekivanja, koji je na kraju ovog razgovora posebno zahvalio svim pokroviteljima i sponzorima koji su pomogli u organizaciji turnira, i koji su omogućili da se ovakav turnir održi i traje već 5 godina.

Željko: -“Treće poluvrijeme” jednako važno!

– Što se tiče ostalih turnira na kojima smo bili, nije da sam subjektivan ali moram reći da smo i kvalitetom košarke i organizacijom, kao i uvjetima koje nam pružaju Life Class Terme Sveti Martin, definitivno među najboljim turnirima, a potvrda o tome je desetak ekipa koje nam se svake godine vraćaju te dolazak novih ekipa kao što su Vitalac iz Splita, Prijatelji iz Zagreba, Jazine iz Zadra, i prošlogodišnji debitanti MORH i Beograd. Nama košarkašima je, osim službenog djela i svega što Terme same po sebi nude, važna i zabava, stoga svake godine imamo zajedničku feštu sa bendom u petak, te zajedničku večeru i podjelu medalja u subotu, nakon čega opet slijedi fešta do jutra. To često bude i naporno, ponekad se i previše opustimo budući da nas čekaju daljnje utakmice, no ipak se pokazalo kao pun pogodak, izvan “rivalstva” na terenu tada se svi družimo kao jedna velika ekipa, i to je nešto što ostaje u lijepom sjećanju i na čemu se temelje nova prijateljstva, to je ono što daje pravi smisao aktivnom bavljenju sportom i u ovim kasnim godinama.

Najbolji igrači po kategorijama (MVP):

50+ : Davor Marcelić

40+ : Roman Horvat

Žene: Janja Meglić (Bučke)

Poredak po kategorijama:

50+

1. MORH

2. Ugljan

3. Vitalac

4. Međimurje

40+ M

1. Mcapro Maribor

2. MORH

3. Jazine

ŽENE

1. Bučke

2. Zagreb

3. Bjelovar

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE