Istraživanje pokazalo: Hrvati su 6. najtalentiraniji narod na svijetu!

Photo by Davor Denkovski on Unsplash/Photo by Kyle Dias on Unsplash

Uoči ovogodišnjih Olimpijskih igara istraživanje eksperata za ekonomiku sporta pokazalo je kako su Hrvati 6. najtalentiraniji narod na svijetu.

Iako Hrvatska na Olimpijskim igrama u Tokiju ima tek 58 sportaša, što je najmanje predstavnika koje smo imali na Olimpijadi, statistika pokazuje kako Hrvatska i s tako malom brojkom ima veliku šansu da osvoji medalje.

Zašto tradicionalne ljestvice uspješnosti na OI nisu najpreciznije?

Naime, tradicionalne ljestvice uspješnosti na Olimpijskim igrama nisu najpreciznije na pitanje koje su zemlje uistinu najtalentiranije za sport jer se većinom baziraju na osvojenom broju zlatnih medalja ili sveukupnom broju osvojenih medalja na OI.

Problem je što se zemlje svijeta uvelike razlikuju po veličini populacije, ekonomiji i brojnim drugim faktorima pa se broj osvojenih medalja dijeli s brojem stanovnika ili BDP-om kako bi se dobio osjećaj za relativnu uspješnost zemalja.

Zašto to predstavlja problem?

Države se mogu visoko popeti na ljestvicama osvojenih medalja kada se specijaliziraju u veoma malenom broju sportova. Primjerice, Velika Britanija je uspješna u biciklizmu na dvoranskim pistama.

Sukladnom njihovoj nacionalnoj strategiji poticanja navedenog sporta, koja je dodatno potvrđena izgradnjom novog veledroma u Manchesteru za Igre Commonwealtha 2002. godine, uvelike su doprinijeli naglom porastu britanskih medalja u ovoj disciplini.

Posljedično, Britanci su u sljedeće 4 OI osvojili 36 medalja u dvoranskom biciklizmu od čega su čak 22 zlatne. Visoka koncentracija uspjeha u jednoj disciplini može zemlju pozicionirati iznimno visoko na ljestvici osvajača medalja. Naime, bez biciklističkih medalja Velika Britanija bi na OI 2008. u Pekingu pala s 4. na 9. mjesto najuspješnijih zemalja.

Još radikalniji primjer su Kenija, Jamajka i Etiopija koje su usko specijalizirane u jednom jedinom sportu – atletici. U uskom skupu atletskih disciplina gotovo sve medalje su osvojili u istima.

Kako preciznije utvrditi najtalentiranije?

Eksperti za ekonomiku sporta, Tomislav Globan i John Rewilak, izračunali su rang sportske talentiranosti nacija odnosno koje su zemlje najuspješnije sportske nacije svijeta uzimajući u obzir raznovrsnost sportskog talenta, analizirajući broj različitih sportova u kojima su osvojile medalju.

Navedenom metodom izbjegli su upadanje u „zamku“ da se talent procjenjuje ukupnim brojem medalja koji može biti koncentriran u samo jednom sportu te su se fokusirali u širinu odnosno raznovrsnost sportskog talenta te gledali koje zemlje su ustvari najtalentiranije.

Naravno, zemlje s najvećom populacijom će biti među onima koje su uspješne u najvećem brojem sportova. Kako bi „stali“ i tome na kraj, usporedili su odnos između poretka zemalja prema ukupnom broju osvojenih medalja na 6 ljetnih OI od 1996. do 2016. i poretka zemalja prema broju sportova u kojem su osvojile barem 1 medalju u navedenom periodu.

Broj ukupno osvojenih medalja može zavarati

Nastavno na prethodno spomenuta Kenija, Jamajka i Etiopija nalaze se u 20% najuspješnijih zemalja svijeta po ukupnom broju medalja, no među najneuspješnijima gledamo li broj sportova u kojima su ih osvojili – samo u atletici. Specijalizirane zemlje također su Indonezija (badminton i dizanje utega), Bahami (atletika – sprint) i Tajland (borilački sportovi i dizanje utega).

S druge strane nalaze se zemlje koje imaju raznovrstan sportski talent. Primjerice, zemlje kao što su Litva, Španjolska, Srbija, Latvija, Hrvatska ili Švedska značajno odstupaju odnosno osvajaju medalje u većem broju sportova nego što bi to bilo očekivano.

Španjolska je osvojila 100 olimpijskih medalja na ljetnim OI u spomenutom periodu što ju smješta na 15. mjestu u svijetu (6 mjesta ispred Kenije). Treba napomenuti da su sve te medalje osvojili u 22 različita sporta, što znači da su ustvari 4. zemlja po diverzificiranosti sportskog talenta (81 mjesto ispred Kenije).

Ispred njih nalaze se populacijsko-ekonomski giganti: SAD, Kina i Njemačka. Dakle, Španjolci su jedna od najsportskijih nacija svijeta, zaključak do kojeg se ne bi došlo ako se promatra ukupan broj osvojenih medalja jer ona nikada ne bi bila u najboljih 10 zemalja u promatranom razdoblju.

Važno je gledati i veličinu populacije

No, Španjolska ima oko 46 milijuna stanovnika te nije mala zemlja što je autore istraživanja navelo da potraže zemlje s najraznovrsnijim talentom za sport u relativnom smislu odnosno u ovisnosti o veličini populacije. Do rezultata su došli podijelivši broj sportova u kojima je zemlja osvojila barem 1 medalju s brojem stanovnika, pri čemu su u obzir uzete zemlje koje su osvojile medalju u više od 1 sporta.

Konačan poredak najtalentiranijih?

Konačni poredak 10 najtalentiranijih zemalja prema statistici autora: Island, Litva, Latvija, Slovenija, Estonija, Hrvatska, Novi Zeland, Norveška, Danska, Švedska.

Island, zemlja s otprilike 350.000 stanovnika na vrhu je poretka jer su uspjeli osvojiti medalje u 2 sporta (2000. u atletici – ženski skok s motkom  i 2008. u muškom rukometu). No, to su i jedine 2 medalje koje su uspjeli osvojiti u navedenom periodu.

Kako bi dobili istinskog relativnog „šampiona“ sportskog talenta, spuštajući se po poretku, na sljedeće mjesto dolazi Litva koja otprilike broji 2,7 milijuna stanovnika. U analiziranom periodu osvojili su 23 medalje u 12 sportova. Dakle, Litva na svakih milijun stanovnika osvaja medalju u čak 4 i pol različita sporta. Nadalje, iza nje se nalazi Latvija koja osvaja 13 medalja u 8 različitih sportova na 1,9 stanovnika.

Hrvati su 6. najtalentiraniji narod na svijetu

Hrvatska se nalazi na 6. mjestu s 30 medalja u 12 različitih sportova na ljetnim OI od 1996. do 2016. godine.

Dakle, na svakih milijun stanovnika Hrvatska osvaja olimpijsku medalju u gotovo 3 različita sporta što nas stavlja u sam vrh po raznovrsnosti sportskog talenta.

Geografski položaj i klima imaju značajan utjecaj na raznovrsnost sportskog uspjeha jer klimatski uvjeti (temperatura, vlaga, padaline) značajno smanjuju mogućnost bavljenja na otvorenom što se više primičemo ekvatoru. Općenito, umjereni pojas je najpovoljnija moguća klimatska zona za bavljenje svim vrstama sportskih aktivnosti. Osim klime, pokazani ekonometrijski model potvrđuje kako veličina populacije, ekonomska snaga i efekt domaćinstva ostaju najznačajnije determinante kako broja osvojenih medalja tako i raznovrsnosti uspjeha po sportovima.

Ostavi komentar