4 C
Čakovec
Subota, 20 travnja, 2024

FOTO: Engleski prvak iz Barnsleya vodi u borbi za svjetski naslov, ribiči Klena iz Svete Marije očekivali više

Završio je 1. dan Svjetskog prvenstva u sportskom ribolovcu udicom na plovak za klubove koje se odvija na kanalu HE Čakovec – Orehovica. U vodstvu je engleski prvak Drennan Barnsley Blacks koji su uhvatili “samo” 30 riba, ali su one itekako dobro vagnule (27,082 kg). Iza njih je najveće iznenađenje prvog dana Team Bosne i Hercegovine s težinom ribe od 22,105. Oba dvije ekipe imaju isti broj negativnih poena nakon prvog dana 19.

Svi ostali su znatno zaostali u kilaži ulovljene ribe. Belgijanci Team Chenee Competition je na trećem mjestu s 15,687 kg (24 negativna poena), dok je francuski prvak S.C. Gaule Laonnoiese jedan od favorita na petom mjestu i s 15,930 kg (25 negativnih poena) na petom mjestu.

150 sportskih ribiča iz 30 državnih prvaka u pet sektora lovi u subotu i nedjelju na SP za klubove koje se održava u Međimurju

Najviše riba je inače ulovio bugarski prvak Stara Zagora čak 850, ali su sve skupa bile težine nešto veće od 15 kg.

I naši ribiči Klena su iz vode izvukli impresivnih 399 riba, ali su one uglavnom također bile manje težine tzv. kederi i na kraju je to bilo dovoljno s 11,505 kg za 21. mjesto nakon prvog dana od 30 ekipa koje se bore za naslov svjetskog prvaka.

Antun Kedmenec, predsjednik našeg prvaka Klena iz Svete Marije opisao je kako je prošao prvi dan. Pitali smo ga jesu li Englezi koji su desetak dana trenirali na ovoj vodi najbolje procijenili kako do što boljeg ulova.

– Englezi su zaista izvrsno odradili prvi dan. Evo u mom E sektoru gdje sam sudio najbolji je bio upravo jedan iz njihove ekipe. Iznenadili su i nas, čak što su ulovili nekoliko šarana koji se ne love tako često na ovoj vodi, imali su nekoliko sjajnih divera, neki su bili između dva i tri kilograma, uglavnom zasluženo vode nakon prvog dana.

Kolarić (Klen Sveta Marija) bio je sjajno raspoložen prvog dana i zauzeo je izvrsno 2. mjesto u svom sektoru

Što se tiče našeg hrvatskog prvaka sastava Klena iz Svete Marije, koji je danas nastupio u sastavu: Dragutin Peter iz Svete Marije (sektor B), Igor Mihalac (sektor C) i Tomislav Klarić (sektor A) iz Donjeg Mihaljevca, Mihael Pongrac (sektor E) iz Goričana, Darko Kolarić iz Hemuševca (sektor D) pod vodstvom kapetana Stjepan Pongrac iz Goričana, najbolji rezultat postigli su Kolarić koji je bio izvrstan 2. u svom sektoru i Mihalac koji je također bio pri samom vrhu na 5. mjestu. Ostali nisu bili na nivou očekivanja, a posebice nije imao sreće Klarić koji je ulovio tek 120 grama ribe.

– Moram priznati da smo očekivali malo bolji plasman nakon prvog dana, negdje oko sredine poretka, pa onda da drugi dan pokušamo napraviti još mali pomak prema deset najboljih. Nije nam to uspjelo, imali smo samo dva raspoložena “igrača” ove subote, nadamo se da će biti bolje u nedjelju. Prve informacije govore da je bilo dosta i nesreće, bilo je još nekoliko većih riba na udicama, vidio sam primjerice da Pongracu otišle s udice dvije-tri sigurno prave ribe, tako da eto moglo je biti i bolje, kazao je Kedmenec.

Mihalac iz Klena također je bio na nivou i zauzeo visoko 5. mjesto u svom sektoru

Upitali smo ga što očekuje od svojih dečki iz kluba drugi dan.

– Očekujem da ćemo biti bolji, dečki će pokušati sve da naprave taj pomak prema sredini poretka. Dogovorili smo već ranije da će naš najslabije plasirani prvog dana, prepustiti svoje mjesto našoj rezervi u sastavu Dominiku Peteru, očekujemo od njega dobar rezultat, kao i uz svih ostalih, tako da se nadam uz malo sreće, da ćemo na kraju biti oko 15. mjesta i ispuniti onaj prvi cilj.

Kedmenec je na kraju kazao da je sve bile idealno za natjecanje, posebice to vrijedi za vodu prvog dana, osim što je bilo malo vruće, ali na to su ribiči već navikli.

Tako je završio prvi dana SP u ribolovu na koje je u Međimurje stiglo oko 200 natjecatelja iz 30 europskih država, a uz prateće timove i najbliže koji su također od nekih natjecatelja stigli u naš kraj u Prelogu i okolici je više od 500 ljudi vezani za ovo natjecanje, tako da su svi smještajni kapaciteti dupkom puni.

Sutra je na kanalu Orehovica HE Čakovec odlučujući dan, ribiči će opet od 8 sati krenuti u borbu s ribom i za što bolji ulov sve do 14 sati. Ako se po jutru dan poznaje teško da će Englezi ispustiti prvo mjesto, ali Francuzi nisu daleko, isto tako Nijemci i Talijani koji su bili među favoritima.

Svjetski prvak nakon vaganja bit će poznat u nedjelju oko 16 sati, a završna ceremonija uz proglašenje pobjednika je u 19 sati u Hotelu Panorama Prelog gdje je ovih dana vrlo živo jer se nalazi stožer cijelog natjecanja i centar je druženja svih pristigli ribiča državnih prvaka iz 30 europskih zemalja.

Najbolji ribiči svijeta u lovu udicom na plovak prvog dana uz iz vode izvukli i nekoliko lijepih primjeraka koji su težili gotovo 3 kg
Kod vaganja bilo je i onih koji su prvog dana ostali bez ribičke sreće, pa su mreže bile više prazne, nego pune
Navijači našeg Klena pozorno su pratili što se događa na ribičkoj stazi
Najdraži Mihalacovi navijači

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE