18.9 C
Čakovec
Petak, 29 ožujka, 2024

Karatist Filip Novak o Europskom prvenstvu: Očekivanja su velika, idemo do finala

Ovogodišnji je prosinac bio iznimno uspješan za međimurskog karatista Filipa Novaka.

Naime, na Prvenstvu Hrvatske osvojio je zlatnu medalju u kategoriji mlađih seniora do 67 kilograma, plasiravši se tako na Europsko prvenstvo koje će se u veljači održati u Olimpijskom centru u ruskom Sočiju.

– U mojoj kategoriji bila je najjača konkurencija. Svi borci sudjelovali su na natjecanjima za reprezentaciju. Odradio sam tri meča i četvrti mi je bio finalni, po velikim seniorskim trominutnim borbama – objašnjava Novak koji je do finala upisao pobjede rezultatima 4:3, 3:0 i 3:0.

– Finalni meč bio je najteži jer sam se s tim protivnikom već susretao i znao od njega gubiti. U zadnjih 40 sekundi poveo sam 1:0 s jednom ručnom tehnikom i pritiskao ga do kraja, uspjevši zadržati bod i pobijediti – prepričava on.

Kao svojevrsnu nagradu za odličan nastup, Novak je dobio poziv Esada Garibovića, izbornika seniorske hrvatske karate reprezentacije, za međunarodno natjecanje Trofej Makedonije održano u Skoplju. Bio je to njegov premijerni nastup pod nacionalnom zastavom u kojemu je došao do brončane medalje u kategoriji seniora do 60 kilograma.

– Posebna čast bila mi je sudjelovati na turniru za reprezentaciju Hrvatske. Iako sam bio brončani, nisam zadovoljan nastupom. Mogao sam doći do finala. U drugom meču nisam pokazao spremnost kao na državnom prvenstvu zbog čega sam izgubio. Moglo je biti puno bolje – kritičan je Novak.

Ipak, treba reći kako je rezultat velik, ali nije jedini otkad se 2006. godine, pod vodstvom trenera Tomislava Magdalenića, počeo baviti karateom.

– Par prijatelja iz razreda i ja bili smo zainteresirani pa smo počeli vježbati i sada to traje već 12 godina. Stekao sam mnogo prijateljstava po cijeloj Hrvatskoj pa čak i šire – prisjeća se Novak.

Osim prijatelja, stekao je i mnogo priznanja i odličja, a ističu se dvije brončane, dvije srebrne i dvije zlatne državne medalje.

– Kao sada u Soči, tako me i 2014. godine zlato na državnom prvenstvu plasiralo na Europsko prvenstvo u Lisabon. Bio sam sedmi, korak do medalje. Sudjelovao sam, također, na predeuropskom prvenstvu u turskoj Konyai gdje sam izgubio u finalu od reprezentativca Azerbajdžana, osvojivši srebro – kaže član dvaju karate klubova, Male Subotice i Globusa.

U veljači ga, dakle, očekuje Europsko prvenstvo, a pripreme su u punom jeku.

– Pripreme su počele ovaj mjesec s reprezentacijom i klubom. Također, sredinom prvog mjeseca imam tjedan dana priprema u Daruvaru s reprezentacijom. Bit ću spreman za Soči. Očekivanja su mi, naravno, velika. Ako ne uspijem uzeti medalju, bit ću sretan s plasmanom u prvih deset, ali medalja je medalja tako da idemo do finala – motivirano kaže Novak, nastavljajući o ciljevima za dalju budućnost.

– Želim odmah nakon Europskog ići po seniorsku državnu medalju i plasirati se na Svjetsko prvenstvo u rujnu, dok bih u daljoj budućnosti želio postati trener i sudac – za kraj kaže uspješni karatist.

Izvor i foto: klikaj.hr

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE