Đurđica Lepen iz Brezja peče kuruznu zlevanku po receptu mame Rozalije

Đurđica Lepen (76) iz Brezja cijeli je svoj radni vijek radila u uredu, a u mirovini je već 26 godina. Zbog rada u uredu voli boraviti u prirodi, posebno u svom vrtu i dvorištu, a osim toga jako voli kuhati i peći kolače. Posebno su joj dragi kolači i jela po receptima koje je naslijedila od svoje pokojne mame Rozalije Vlašić iz Donjeg Hrašćana koja ju je naučila pripremati gotovo sve što danas kuha. 

  • Recept za zdiganu zlevanku čuvam od pokojne mame, koja je bila najbolja mama na svijetu, ispričala nam je Đurđica. Nikad nam nije uputila nijednu ružnu riječ, nikad podigla glas.

Osim kuhanja, Đurđičina strast je cvijeće: ima osamnaestak orhideja koje su trenutno u punom cvatu. Ima i svoj vrt i to dosta velik, a zbog zdravlja trenutno nije u punoj snazi, pa je u šali rekla da su joj ukućani zaprijetili da će joj staviti policijske lisice ako barem malo ne smanji vrt i sve svoje ostale aktivnosti. Svoje vrijeme najviše voli provoditi i posvetiti svojoj obitelji. Živi sama, suprug Slavko je pokojni, ali ima sina Dražena  i kćer Lidiju, s kojima se savršeno slaže, a otkrila nam je da su i snaha Lidija i zet Anđelko jako dobri, kakve jedna mama može samo poželjeti.

Najveće su joj bogatstvo unuci koji baku obožavaju i jako joj rado dolaze u posjetu: Lana, Hana, Lea i Jan. Lana i Hana su nešto starije, pa su već počele pomagati baki u kuhinji, a zapisuju i recepte po kojima baka kuha i peče. Osim toga, svo četvero unuka pomažu i u košnji, pranju prozora, uređenju dvorišta i u svemu što baki olakšava svakodnevne obaveze.

Baka ih zbog toga uvijek nagradi nekim svojim kolačima ili domaćim jelom, a posebno je tražen krumpir u plehu koji napuni šekom ili slaninama, koje mu daju poseban nezaboravan okus. Taj je krumpir tražen i među srednjoškolcima u Čakovcu koji su prijatelji starijih unuka.

 

Zdigana kuruzna zlevanka

Sastojci:

1 litra mlijeka (ovisi o količini brašna)

kukuruzno brašno

šećer prema želji – 1 do 2 žlice

malo soli

1 kvasac

ulje po potrebi

malo margarina Margo za premazati pleh

15 do 20 dag mljevenog maka

limunov sok

1 vanilin šećer

grožđice

1 kiselo vrhnje

Priprema:

Tijesto ne smije biti niti pretvrdo, niti premekano, pa se brašno dodaje prema količini mlijeka. U 2 dl mlijeka dodati šećer, nadrobiti kvasac i ostaviti da se kvasac digne. Zatim staviti u posudu gdje se prethodno pomiješaju brašno. šećer, ulje i sol. Sipati razdrobljen i dignut kvasac i izmiksati. Tijesto se mora još jednom dizati i onda se žlicom pola tijesta ravnomjerno rasporedi po namašćenom plehu. Zatim po tijestu, također žlicom, rasporedimo mljeveni mak koji smo prije stavljanja prelili s malo vrele vode i posipamo grožđicama. Na kraju rasporedimo drugu polovicu smjese po maku i zalijemo kiselim vrhnjem. Stavimo peći u pećnicu na 180 do 200 stupnjeva i pečemo dok zlevanka ne dobije lijepu koricu.

Pečena svinjska jetrica najbolja su za vrijeme kolinja

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

51,240FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE