16.1 C
Čakovec
Četvrtak, 1 lipnja, 2023

Rađa se novi vrli bipolarni svijet

U sjeni ukrajinsko-ruskog rata događaju se dalekosežne političke promjene koje će imati utjecaj na cijeli svijet. Najprije je postalo jasno da je zbog rata hrana postala skuplja jer se viškovi žita ne mogu dostaviti tamo gdje su gladni. Tek sad se pokušavaju otvoriti pomorski koridori u Crnom moru. Poskupjet će i umjetno gnojivo, što će još više povisiti cijene hrane u narednim godinama, no to ne znači da će poljoprivrednici postati bogatiji.

U međuvremenu je četrdeset zemalja svijeta u zapadnoj sferi interesa osudilo rusku agresiju na Ukrajinu. Na reakciju se nije trebalo dugo čekati, a događa se upravo ovih dana.

Rusija i Kina žele osnažiti ekonomski savez BRICS, tu su još Indija i Brazil te Južna Afrika. Čini se da tom savezu pristupaju i Argentina, Pakistan preko Šangajske skupine, a govori se i o Egiptu i Turskoj. Zahtjev za članstvo podnio je i Iran, a zbog njegova značaja kao izvoznika nafte i plina, to već utječe na buduće  odnose u svijetu. BRICS već okuplja oko 4 milijarde stanovnika zemlje.

Prije nekoliko Iran i ruski Gazprom sklopili su strateško partnerstvo vrijedno 40 milijardi dolara. Susret triju predsjednika Rusije, Turske i Irana ovih dana tempiran je da bi se osnažilo novo partnerstvo. Dakako, strateško partnerstvo između Rusije i Irana znači da će Rusija bez problema isporučivati i svoje oružje Iranu, no to nije presudno.

Cilj okupljanja zemalja BRICS-a je zapravo izbjegavanje dominacije dolara kao svjetske valute, što zapravo znači da će primjerice Iran izbjegavati plaćanje nafte u dolarima.

Na taj se način stvara novi bipolarni svijet, na jednoj strani je Zapad predvođen Amerikom, a na drugoj strani skupina zemalja koja ne želi biti pod dominacijom Zapada, a koju namjerava predvoditi Kina.

Pitanje je što će se događati u narednim godinama i hoće li posljedice biti još veća odvojenost ili ipak neka drugačija suradnja.

Jedna posljedica je već poznata, Japan se počeo ozbiljno naoružavati jer su kraj njega tri nuklearne sile: Rusija, Kina i Sjeverna Koreja. Kako znamo, to je trend i u Europi, posebno Njemačkoj. Više oružja ne znači i više sigurnosti u budućnosti.

Kako se sada čini, rađa se novi bipolarni svijet koji postaje sve važniji u životima građana Europe, na ovaj ili onaj način. To znači da Europska unija neće smjeti ostati po strani, želi li se uključiti u igru velikih.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,571FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE