19.5 C
Čakovec
Utorak, 23 svibnja, 2023

Nesanica, često buđenje noću i slični problemi sa spavanjem znak su starenja

Prema istraživanjima, problemi sa spavanjem često su znak starenja ističu znanstvenici. Razlog tome je promjena načina života i ometana proizvodnja melatonina.

– Pad kvalitete sna u starijoj dobi volim objasniti pomoću analogije s autom. Kako auto tijekom godina skuplja kilometre, tako su mu potrebni sve češći popravci, a vožnja njime postaje sve neudobnija. Isto se događa sa snom’, objašnjava dr. Abhinav Singh, profesor u Centru za istraživanje sna u Indiani – prenosi TPortal.

Također, primjećeno je da osobe starije životne dobi češće drijemaju preko dana, a treba im i više vremena da navečer zaspe. Manje vremena provode u dubokom snu koji pomaže u obnavljanju kostiju i mišića te je nužan za dobar rad imuniteta, mozga i memorije.

Još uvijek nije poznato što točno uzrokuje ove promjene, a jedno od objašnjenja je proces starenja mozga. Drugo objašnjenje bilo bi to da zbog odlaska u mirovinu drugačije funcioniramo i doživljavamo promjenu. Ljudima se tada mjenja ritam života i rutina što se može odraziti i na ritam spavanja.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,505FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE