7.9 C
Čakovec
Subota, 1 travnja, 2023

Nagrađujemo vas knjigom Novela o šahu

Kako do besplatne knjige? Kupon za besplatnu knjigu možete pronaći svakog petka u Međimurskim novinama. Izrežite kupon koji se nalazi u našim novinama, ispunite ga i donesite u našu redakciju ili ga pofotkajte (skenirajte) i pošaljite na mail: [email protected]

Sretnog dobitnika objavljujemo sljedeći petak u tiskanom izdanju Međimurskih novina.

Novela o šahu pravo je majstorsko djelo i posljednji rad slavnog austrijskog pisca Stefana Zweiga! Ovu knjigu jako dugo nije bilo moguće naći na policama hrvatskih knjižara, no sad je dostupna u novom, prekrasnom ruhu – kakvo ovo vrhunsko djelo i zaslužuje!

Ovo je jedino djelo u kojem Zweig kritički progovara o posljedicama nacizama, a to čini karakterističnim psihološkim pristupom otkrivajući neizvjesnu priču o ludilu, progonu i opsesiji praćenima u igri šaha.

Novela o šahu nastala je iz pera genijalnog pisca koji nije mogao podnijeti zlo!

Zweig nije bio veliki poznavatelj šaha, ali je ipak vrlo uvjerljivo u radnju unio neke stvarno odigrane igre iz povijesti šahovskog umijeća. Svi su likovi psihološki složeni, obilježeni svojim socijalnim položajem, odgojem i nekim posebnim zbivanjima u njihovim životima. Želja čovjeka da u nečemu bude najbolji, da ubire lovorike ne znači ništa ako nema onu široku dimenziju ljudskosti koja ga čini potpunom osobom. Nadarenost koja je poklonjena emocionalno sakatoj osobi se gubi prazno prostoru, a stručnost bez isprobavanja u praksi nestaje prvom promjenom situacije.

Novela o šahu“ je njegov oproštaj od zatrovanog svijeta i obračun s nacizmom. Ljudi su šahovske figure, kreću se zacrtanim stazama i ne mogu skrenuti sa svojih putanja. Zanimljivo je da je novela bila objavljivana odmah nakon autorove smrti u Brazilu, u Švedskoj, u Americi, a njemačko je izdanje doživjela 1974. godine.

Radnja novele odvija se na luksuznom putničkom brodu koji plovi od New Yorka do Buenos Airesa, a predstavljena je pripovijedanjem pripovjedača. Na brodu se nalaze mladi šahovski velemajstor Mirko Čentović, doktor B. i milijunaš Mc Connor.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,087FanoviLajkaj
619SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE