Kesteni su ukusna jesenska poslastica koju je lako pripremiti kod kuće, a u nastavku vam donosimo jednostavan način kako pripremiti kestene u pećnici.
Prvo operite kestene pod hladnom vodom kako biste uklonili prljavštinu. Zatim, koristeći oštar nož, pažljivo zarežite svaki kesten kako bi se tijekom pečenja lakše otvorili.
Nakon rezanja ostavite kestene u vodi najmanje pola sata. To će pomoći da kesteni ostanu sočni tijekom pečenja. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa.
Nakon što su se kesteni namakali, izvadite ih iz vode i stavite na lim. Ako želite olakšati čišćenje, lim možete prekriti papirom za pečenje. Tijekom pečenja, svakih par minuta poprskajte kestene vodom i lagano ih promiješajte na limu. Ovaj korak će pomoći da kesteni ostanu mekani iznutra te da se ravnomjerno ispeku.
Stavite lim s kestenima na srednju rešetku. Pecite ih 30-ak minuta, povremeno ih provjeravajući. Kesteni su gotovi kada se počnu otvarati i kada se pojavi karakteristična aroma.
Izvadite kestene iz pećnice, prekrijte ih čistom kuhinjskom krpom i ostavite ih tako nekoliko minuta kako bi para ostala zarobljena, odnosno kako bi se spriječilo isušivanje, a zatim ih ogulite i uživajte u mirisnim, toplim pečenim kestenima.