14.5 C
Čakovec
Četvrtak, 31 kolovoza, 2023

Hrvatski put prema Europi trajao je gotovo 33 godine, a ne bi ga bilo bez vojne pobjede u Domovinskom ratu

Hrvatski put prema Europi trajao je gotovo trideset i tri godine, a svega toga ne bi bilo da nije bilo vojne pobjede u Domovinskom ratu.

Zbog toga je 5. kolovoza, kad slavimo Dan pobjede, praznik koji nam govori da smo ostvarili ciljeve proklamirane još devedesetih godina prošlog stoljeća.

Prijelomne devedesete godine prošlog stoljeća iz temelja su promijenile političku i vojno-sigurnosnu kartu Europe. Pad Berlinskog zida, previranja na istoku Europe, želja mnogih naroda u Europi za samostalnošću, sve je to dovelo do niza političkih, vojnih i sigurnosnih problema u devedesetim godinama dvadesetog stoljeća. Politika “glasnosti” i raspad Sovjetskog Saveza u 1990. godini nastavili su se i u 1991. godini.

Namjeravano osamostaljenje Hrvatske povod je za pobunu Srba i proglašenje Zajednice općina sjeverne Dalmacije i Like. U vojnom aspektu djelovanja u kolovozu 1990. godine dolazi do takozvane “balvan-revolucije” koju su Srbi u Hrvatskoj uperili protiv legalne vlasti.

Čitavu kronologiju zbivanja od osmostaljenja Hrvatkse, doogađaja koji doveli do rata i kako je vojno, plitički i diplomatskim naporima Hrvatska psotal ana kraju punoparvna članica Eu koja ulazi iduće godien u Schengen, pročitajte u novom broju Međomurskih novina iz pera Josipa Šimunka,novinara i branitelja iz Domovinskog rata. Međimurske novine su već u prodaji, od četvrtka, 4. kolovoza.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE