13.9 C
Čakovec
Utorak, 5 rujna, 2023

Obljetnica pogubljenja Zrinskog i Frankopana održana i u Austriji

Na 12. spomendan žrtve Zrinskog i Frankopana 30. travnja 2023. g., kada se obilježava i Dan Međimurske županije, a u spomen 352. obljetnice mučeničke smrti hrvatskog bana Petra Zrinskog i markiza Frana Krste Frankopana prigodni program održan je u blizini mjesta njihovog pogubljenja 30. 4. 1671. u Bečkom Novigradu.

Foto: Zrinska garda Čakovec
Spomen proslavi nazočilo je stotinjak poštovatelja Zrinskog i Frankopana koji su iz Čakovca doputovali autobusima. U parku kod spomenika Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu koji je prije tri godine postavila Zrinska garda Čakovec bili su gardisti sa zapovjednikom Davorom Bratkovićem, članovi i rukovodstvo garde u kojem su bili predsjednik Đuro Bel, dopredsjednik Dražen Berkopić, počasni predsjednik Alojzije Sobočanec i nadzapovjednik Alojzije Šestan. Njima su se pridružili hrvatski veleposlanik u Beču Daniel Glunčić, dogradonačelnik Bečkog Novigrada Rainer Spenger, međimurski župan Matija Posavec, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću Stanko Horvath, veliki meštar Družbe “Braća Velikoga Zmaja” Mislav Grgić, pročelnik Družbinog Zmajskog stola Čakovec Ivica Zanjko i župnik u Prelogu preč. Antun Hoblaj.
Foto: Zrinska garda Čakovec
Podno spomenika najprije su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Okupljenima su se zatim prigodno obratili gardin predsjednik Đuro Bel, zatim Ivica Zanjko, župan Matija Posavec, veleposlanik Daniel Glunčič i dogradonačelnik Rainer Spenger.
Foto: Zrinska garda Čakovec
Oni su podsjetili na zbivanja koja su prethodila tragičnoj smrti ove dvojice hrvatskih velikana, istaknuli inicijativu pri Hrvatskom saboru da se uz pravno i povijesno dokumentirane činjenice njihova presuda proglasi ništavnom, ukazali na važnost ovakvih okupljanja da se primjereno i dostojanstveno oda počast žrtvi Zrinskog i Frankopana i iskazali spremnost na suradnju u dovršetku ovog spomen parka, kao i na povezivanje u kulturnoj i gospodarskoj suradnji Bečkog Novigrada sa Čakovcem i Međimurjem.
Nakon toga je u obližnjoj katedrali misno slavlje predvodio preloški župnik preč. Antun Hoblaj.
Foto: Zrinska garda Čakovec
Svečanost je kod spomenika kao i na misnom slavlju uveličao crkveni pjevački zbor iz Cirkovljana.
Tekst: Bojan Kocijan

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE