13.9 C
Čakovec
Subota, 2 ožujka, 2024

Čeka li nas vege Božić? Cijene odojka drastično podivljale

Prosinac polako, ali sigurno kuca na vrata. Pripremaju se gradovi i trgovi za advent, ukrašavaju se kuće. Također, počinju razmišljanja i o tome što će se naći na našem ovogodišnjem blagdanskom stolu.

Cijena domaćih odojaka nezaustavljivo raste još od lani i ta je mesna poslastica već danas nedostupna za obitelji s prosječnim primanjima – piše portal Danica.hr.

Cijene će još sigurno rasti i zbog aktualne afričke svinjske kuge. Prema podacima tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi, u srpnju je prosječna cijena živog odojka iznosila 5,59 eura, što je čak 106 posto više nego u istom mjesecu lani-.

“Za odojak težak otprilike 25 kilograma žive vage morate danas platiti čak 140 eura. To vam je više od 1000 kuna. Pa tko si to može priuštiti”, žalosno će naš sugovornik koji je protekli tjedan bio šokiran cijenama – dodaju u nastavku.

Možda je pravo vrijeme za zasukati rukave i početi uzgajati vlastitu hranu. Ipak, još uvijek stignemo odvajati euro po euro, pa ako do Božića ne uštedimo za odojak, možda uspijemo za pile.

Istovremeno raste uvoz živih životinja namjenjenih za prehranu. I baš europski jedemo jer svinje do naših stolova putuju iz Nizozemske, Njmečke, Danske i Mađarske.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE