Prvi svibnja u Hrvatskoj tradicionalno je rezerviran za druženja u prirodi, miris roštilja i opuštanje uz dobru hranu.
Ako planirate proslaviti Praznik rada uz roštilj s obitelji i prijateljima, donosimo vam vodič koji na jednom mjestu okuplja sve što vam je potrebno – od nabave mesa i priloga do savjeta za pripremu i atmosferu koja će jamčiti nezaboravan dan.
Koje meso izabrati?
Kraljevi svakog roštilja su ćevapi, pljeskavice, ražnjići, vratina i kobasice. Ako želite obogatiti ponudu, razmislite o pilećim fileima, mariniranim rebrima ili svinjskim kotletima. Ključno je da meso bude svježe – zato se preporučuje nabavka u lokalnim mesnicama koje nude provjerenu kvalitetu, a mnoge nude i gotove marinirane pakete.
Savjet: Neka bude barem 300-400 grama mesa po osobi – bolje da ostane nego da netko ostane gladan.
Ne zaboravite priloge
Bez priloga nema pravog roštilja. Najčešće se poslužuju:
-
Luk i ajvar – klasični i neizostavni
-
Miješana salata – zelena, kupus salata ili rajčice s lukom
-
Krumpir salata – idealna uz pečeno meso
-
Peciva ili lepinje – po mogućnosti lagano zapečene na roštilju
Ako želite unijeti dašak originalnosti, dodajte grilano povrće (tikvice, paprike, gljive) i umake poput tartara, ljutog umaka ili domaćeg tzatzikija.
Piće po ukusu svih
Uz dobar roštilj ide i dobra kapljica – od piva i vina do sokova i vode. Ne zaboravite rashladiti piće na vrijeme i osigurati dovoljne količine, posebno ako dan bude sunčan.
Savjet: Napravite mali kutak za piće s plastičnim čašama i ledom kako bi se gosti mogli sami poslužiti.
Oprema i atmosfera
Ponesite:
-
Roštilj (na ugljen ili plin)
-
Drveni ugljen, potpalu i upaljač
-
Roštilj-alat (hvataljke, rešetke, četkicu za marinadu)
-
Stol, stolice, deke, salvete, papirnate tanjure
-
Bluetooth zvučnik za glazbu
-
Vreće za smeće – ostavite prirodu čistom
Ako slavite u parku, na izletištu ili kod kuće, važna je atmosfera. Glazba, društvene igre i opušten razgovor čine razliku između običnog ručka i prvomajskog slavlja koje se pamti.
>Šenkovec protiv Hodošana! Tko večeras osvaja stolnoteniski kup?