USKOK-ov uhićenik za mito uzimao građevinski kamen

Inspektori PNUSKOK-a u četvrtak ujutro dr.sc. Vjeku Luetića, inspektora Službe za gospodarski kriminal splitske policije poznatog i kao jedinog “doktora za mito i korupciju” u PU SD i to zbog – primanja mita! Kako smo doznali, Luetić je uhićen nakon višemjesečne istrage zbog sumnje da je primio mito u obliku građevinskog kamena vrijednog nekoliko tisuća eura kako bi usporio ili zaustavio kriminalističku obradu nad odgovornim osobama tvrtke “Ana Kamen projekt d.o.o.” iz Kaštel Sućurca – piše Slobodna Dalmacija.

Luetić je za mito uzimao građevinski kamen od kojeg je planirao napraviti bazen kojeg gradi u dvorištu svoje kuće u općini Zagvozd. Splitski je inspektor, govore prve neslužbene informacije, je dogovorio preko jednog od direktora navedene tvrtke, Ivana Šipića poznatijeg u lokalnim okvirima kao čovjeka koji je “kamenolomski” tajkun, da će “zažmiriti” u istrazi protiv druge direktorice te tvrtke, kineske državljanke Yan Xu. Sve to u zamjenu za kamen.

Također, Luetić je svojednobno u jednom intervjuu za Slobodnu Dalmaciju dao i vrlo zanimljivu izjavu koju možete pročitati u nastavku.

– Sitna korupcija, kao što i naziv govori, odnosi se na relativno male iznose mita, odnosno u nju su uključene osobe koje su niže rangirane u rukovodnoj strukturi odlučivanja. U gospodarstvu najčešće je prisutna u vidu podmićivanja nižih službenika državne ili lokalne vlasti s ciljem ubrzanja ishođenja različitih dozvola, suglasnosti ili slično. Vrijednost mita u pravilu je mala, a kreće se u rasponu od sitnog poklona, kao što su cvijeće, parfemi, čokolada i slično, do novčanog iznosa od nekoliko tisuća kuna. Pojam sitne korupcije proizlazi iz činjenice da je vrijednost štete koja se čini zajednici mala, zatim zbog činjenice da je jednako tako mali iznos mita te da je broj osoba uključenih u provedbu takvog postupanja također mali – pojašnjavao je za Slobodnu Dalmaciju tada novopečeni dr. sc. Luetić.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE