18.9 C
Čakovec
Utorak, 19 rujna, 2023

U 7 sati su otvorena birališta: Danas izlazimo na lokalne izbore!

Danas, u nedjelju 16. svibnja izlazimo na lokalne izbore na kojima biramo svoje načelnike, gradonačelnike, župana i općinske, gradske i županijske vijećnike. Birališta se otvaraju u sedam, a zatvaraju u 19 sati. 

– Na izbornim mjestima dočekat će nas najmanje četiri vrste  glasačkih listića različitih boja i odgovarajuće kutije kako bi se birači lakše snalazili, pojasnio je Milko Sambolek, predsjednik Županijskog izbornog povjerenstava. 

Različite boje listića označavaju izbor načelnika ili gradonačelnika. Zatim posebni listić za općinsko ili gradsko vijeće. Zatim su tu još dva listića jedna za izbor župana i još jedan za izbor vijećnika u Županijsku skupštinu. U Orehovici i Pribislavcu pripadnici romske manjine dobit će i peti listić za izbor zamjenika načelnika iz redova svoje manjine. Tamo gdje su spojili i izbore za mjesne odbore i više.

Nema preferencijalnog glasanja ni izvan svog mjesta

Prve privremene rezultate lokalnih izbora, Državno izborno povjerenstvo će na svojoj mrežnoj stranici objaviti dva sata po zatvaranju birališta u 21 sat, a nakon toga ažurirati svakih 15 minuta.

Na lokalnim izborima nećete moći glasati izvan mjesta svog prebivališta. Prema Zakonu o lokalnim izborima glasanje na lokalnim izborima obavlja se samo na biračkim mjestima na području općine ili grada gdje se izbori provode.

Jednako tako na lokalnim izborima ne primjenjuje se preferencijalno glasanje i neće se moći kao na parlamentarnim ili izborima za EU parlament glasati za svog favorita s liste, već samo za listu određene političke opcije.

Pravo svakog birača je objaviti za koga je glasao, no zabranjeno je zahtijevati od nekoga da se izjasni o svojim biračkim preferencijama. Fotografiranje glasačkog listića nije u skladu s pravilima izbornog postupka, jer može ugroziti tajnost glasanja i može biti podloga za kupovinu glasova što je kazneno djelo, potvrdio je predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
609SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE