Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je „Moje zdravlje, moje pravo!“

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. travnja, već 76. godinu zaredom, kako bi se posvetila pažnja cijelog svijeta na određenu zdravstvenu temu.

Liječnica prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med., aktualna saborska zastupnica i kandidatkinja za novi saziv Sabora te dugogodišnja zaposlenica u Županijskoj bolnici Čakovec, rado naglašava kako je važna prevencija i edukacija stanovništva, očuvanje zdravlja, rano otkrivanje i pravovremeno liječenje bolesti i na tome sa svojim timom iz Savjeta za zdravstvo i socijalnu politiku SDP-a Međimurja neumorno radi niz godina.

Kratak tekst o Svjetskom danu zdravlja dr. Marić prenosimo u cijelosti.

Ove godine na Svjetski dan zdravlja Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) slavi 76. godišnjicu svog postojanja i unapređenja javnog zdravstva. Cilj SZO je promicanje zdravlja kako bi svaka osoba u svijetu mogla postići najvišu razinu zdravlja za svoju dobrobit i blagostanje.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je „Moje zdravlje, moje pravo!“, upravo zato što je zdravlje ljudi diljem svijeta ugroženo i narušeno uslijed bolesti, gladi, siromaštva, sukoba i stradavanja  te klimatskih promjena. Pravo je svakog čovjeka, bez obzira na rasu, vjeru, političko uvjerenje, materijalni status i mjesto prebivališta, na zdravstvenu skrb, zdravstveno obrazovanje, čist zrak, pitku vodu, pravilnu prehranu, kvalitetno stanovanje i okoliš, dobre uvjete rada i slobodu od diskriminacije.

Za cjelokupno zdravlje čovjeka nije dovoljno brinuti samo o tjelesnom, već i o mentalnom zdravlju. Moderan način života, stres, nezdravo okruženje, ali i pandemija, ratna zbivanja, potres, financijske nejednakosti, rastuća inflacija, energetska kriza narušili su mentalno zdravlje i djece, i mladih, i nas odraslih.

prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med.

U isto vrijeme, usluge, znanja i financijska sredstva dostupna za unaprjeđenje fizičkog i mentalnog zdravlja i dalje su nedovoljna i daleko ispod onoga što je potrebno, osobito u zemljama s niskim i srednjim dohotkom. Stoga je zadaća svake zdravstvene administracije, ali i svih dionika u društvu, da osmisli programe i mjere kako bi se poboljšalo zdravlje svakog pojedinca i osigurao pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi. Zdravstvene politike moraju se osobito usmjeriti na jačanje primarne zdravstvene zaštite, kao najučinkovitijeg i najisplativijeg dijela zdravstvenog sustava.

Odgovornost zajednice i pojedinca je ne samo ljudsko pravo nego i obveza prema sebi i društvu. 

Budite informirani, a ne dezinformirani o zdravlju i prevenciji bolesti.

Zdravstveno prosvjećivanje i edukacija počinje od najranije dobi, u vrtićima i školama. No, nije kasno da svatko od nas učini određene korake za očuvanje svoga zdravlja i zdravlja svoje obitelji.

Doktorica Andreja Marić poziva vas na predavanje u utorak 9. travnja 2024. u Kotoribi, u  Domu kulture, od 19 sati, na temu posvećenu bolestima štitnjače i osteoporozi, a na raspolaganju je za sva Vaša pitanja.

Izvor i foto: Andreja Marić

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE