-0.5 C
Čakovec
Nedjelja, 26 studenoga, 2023

Danas se obilježava Svjetski dan Alzheimerove bolesti

Pojavljivanje Aleheimerove bolesti raste s životnom dobi. Riječ je o progresivnoj bolesti mozga za koju je karakterističan gubitak pamćenja, smanjuje se sposobnost rasuđivanje i dolazi do promjena osobnosti.

Prema procjenama u Hrvatskoj godišnje se pojavi oko 3000 novih slučajeva ove bolesti. Prema simptomima bolest se može podjeliti na rani, srednji i kasni stadij. U ranom, odnosno početnom stadiju oštećeno je pamćenje i sjećanje za svježe događaje, oštećena je orijentacija u prostoru, oboljeli teško pronalaze adekvatne riječi u komunikaciji, teškoće sa baratanjem novcem,teškoće sa vožnjom automobila. Nakon njega slijedi srednji stadij, odnosno umjereni. Simptomi su: smetnje govora se pogoršavaju, otežano se skrbi o sebi (problem sa oblačenjem, održavanjem higijene, kontroliranje fizioloških potreba, gubitak naučenih vještina (npr. kuhanje) sumnjičavost,agresivnost,lutanje i nemogućnost da se vrate doma. Treći stadij ove bolesti je najteži, a simptomi su: boljeli ne prepoznaje niti svoje najbliže, govor je nerazumljiv, ne kontrolira stolicu niti mokrenja, nepokretan je, mogu se javiti epileptički napadaji.

Također, kako smo ranije spomenuli dolazi do promjena u ponašanju. Najčešće se javlja: smetnje sna, odlazak od kuće i nemogućnost povratka, halucinacije, sumanute ideje, promjene raspoloženja, agresivnost, iritabilnost, seksualni ispadi, nepredvidivo i impulzivno reagiranje.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Koncert Parni valjak i Radio 105

Koncert Parni valjak i Radio 105

Hajka