2.2 C
Čakovec
Subota, 25 studenoga, 2023

Sunčana Glavak pozdravila dogovor o prodaji novih benzinaca i dizelaša i nakon 2035. godine

Sunčana Glavak pozdravila dogovor kojim će se i nakon 2035. omogućiti prodaja novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Priopćenje koje je poslala medijima donosimo u nastavku:

– Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak pozdravila je odluku Vijeća EU-a kojom će se, u kontekstu zabrane prodaje benzinaca i dizelaša nakon 2035., ipak dopustiti prodaja automobila na pogon e-goriva (u koje spadaju i motori s unutarnjim izgaranjem), što će biti nadopunjeno uredbom Europske komisije.

Uredba sadrži referencu na e-goriva, pri čemu će Komisija, nakon konzultacija sa zainteresiranim stranama, dati prijedlog za registraciju vozila koja rade isključivo na CO2 neutralna goriva nakon 2035. godine, u skladu s pravom EU-a i ciljem postizanja klimatske neutralnosti EU-a.

-Umjesto na zabrane, usmjerimo se u raznolikost tehnologije i transformaciju automobilske industrije, koja osigurava gotovo 13 milijuna radnih mjesta i odgovorna je za više od 7 posto BDP-a Unije. Danas su takav stav pokazale i države članice Europske unije. Budućnost Europe jest u zelenoj tranziciji, ali u sinergiji s inovacijama i socijalnom osjetljivošću, poručila je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Još na prošlomjesečnoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta zastupnica Glavak upozorila je da se novom regulativom ne smiju ugroziti radna mjesta i ograničiti inovacijski potencijal koji može doprinijeti gospodarstvu. Poručila je da fokus pritom treba zadržati i na građanima jer za pojedina područja koja nisu dobro prometno povezana posjedovanje osobnih automobila nije luksuz već minimum životnog standarda.

-Zbog toga bismo trebali razviti široke programe kojima bismo poduprijeli naše građane u kupovini okolišno prihvatljivijih vozila. No moramo uzeti u obzir financijske mogućnosti – imamo li infrastrukturu, imamo li resurse? Bez obzira na optimističnije makroekonomske pokazatelje, ne smijemo ljude suočiti sa siromaštvom, zaključila je tada eurozastupnica Sunčana Glavak.

Podsjetimo, Klub zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu, kojem pripada i HDZ, bio je protiv odluke o zabrani te je još prilikom pregovora predložio shemu kreditiranja e-goriva, istaknuvši da bi automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem trebalo učiniti što učinkovitijima prema CO2, a ne zabraniti ih, stoji u priopćenju Sunačane Glavak.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

29. Jazz fair donosi nešto žešći jazz

29. Jazz fair- petak

Vremenska prognoza: Za vikend nam stiže snijeg?

Prelog domaćin još jednog Gospodarskog foruma