7.7 C
Čakovec
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Kako riješiti sve veći problem visokih cijena usluga u domovima za starije?

Predsjednik HSU general HV Veselko Gabričević boravio je u radnom posjetu Međimurskoj županiji te se sastao s Županom Međimurske županije Matijom Posavec.

Bili su prisutni Zlatko Marciuš, predsjednik Županijske organizacije HSU, kao i svi predsjednici općinskih i gradskih organizacija.

Razgovaralo se o tome kako pomoći umirovljenicima i svima kojima je pomoć potrebna. Istaknuta je potreba za izmjenom zakona o socijalnoj skrbi, odnosno promjenom visine cenzusa kako bi što više siromašnih i nemoćnih moglo koristiti pomoć. Također, istaknuta je i potreba za informiranjem ljudi o njihovim pravima. Problem visokih cijena usluga u domovima za starije također je spomenut.

Župan je izrazio spremnost da unutar svojih ovlasti i mogućnosti Županije pruži pomoć, kao što je već činio pružajući besplatan autobusni prijevoz, sufinanciranje karata za bazene te izdvajanja za županijsku bolnicu i aktivnosti umirovljeničkih udruga. Predsjednik Gabričević je također održao radni sastanak s predsjednicima organizacija HSU Međimurja na kojem su dogovoreni zadaci i aktivnosti stranke za naredno razdoblje.

Posjet Međimurju završen je na izvještajnoj Skupštini Općinske Organizacije HSU Nedelišće. Predsjednik OO Nedelišće podnio je izvješće o radu i financijsko izvješće za protekle dvije godine. U izvješću je istaknuta potreba za boljom suradnjom s umirovljeničkim udrugama koje djeluju u Općini. Podsjetio je da je stranku HSU općine osnovala Matica umirovljenika Općine kako bi se kroz rad stranke u Općinskom Vijeću lakše rješavale potrebe svih umirovljenika (njih ima preko 2700 u Općini), kao i svih stanovnika Općine.

Jednoglasno je usvojen prijedlog da se ponovno uputi zahtjev Općini, odnosno Načelniku, da osigura iznos u proračunu za isplatu božićnice ove godine (prošle godine je prijedlog bio odbijen) svim umirovljenicima. Također, usvojen je prijedlog da se u proračunu za iduću godinu osiguraju sredstva za isplatu božićnice i uskrsnice svim umirovljenicima. Svi prisutni na Skupštini (oko 80 članova) pažljivo su slušali izlaganje Predsjednika Stranke Gabričevića o prijedlozima upućenim Vladi i Saboru Republike Hrvatske.

Ti prijedlozi uključuju isplatu 13. mirovine, ukidanje limita za obiteljske mirovine, ukidanje penalizacije za umirovljenike nakon određenih godina, priznavanje majčinstva svim ženama koje su rodile (ne samo određenima), povećanje visine mirovina (s obzirom na trenutnu prosječnu mirovinu koja iznosi 36% prosječne plaće, cilj je postupno podići mirovine kako bi za 3-4 godine dosegle 70% prosječne plaće), te promjenu formule usklađivanja mirovina na 100% najvišeg indeksa usklađivanja, umjesto sadašnjih 70% – 30%. Također, naglašena je potreba da se indeksacija provodi barem svaka tri mjeseca.

Nakon izlaganja Predsjednika, uslijedila su brojna pitanja na koja je Predsjednik strpljivo odgovarao.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE