0 C
Čakovec
Ponedjeljak, 6 veljače, 2023

Spomendan je svetog Franje Saleškog – zaštitnika novinara, pisaca i gluhih osoba

Franjo Saleški rođen je 1567. godine u plemićkom dvorcu svojih roditelja i oni su ga odmalena pripremala na ulogu baštinika velikog imanja, odgajan je kao knez.

Kasnije na svom obrazovnom putu upisao je studij prava i počeo osjećari veliku tjeskobu u duši. Razmišljajući o tada veoma raširenom vjerovanju prema kojem je Bog već unaprijed jedne predodredio za nebo, a druge za pakao, teško se mučio. Čuvao se je svih grijeha, ali je bio uvjeren da će on zavšiti u paklu i da je za to predodređen. Tražeći svoj unutarnji mir, štovao je Djevicu Mariju.

Franjin otac nadao se je da će sin postati njegov nasljednik pa je njegovu želju o odlasku u svečenićke redove nevoljko prihvatio. nakon završetka teoloških studija, Franjo se je zaredio. Svojom hrabrošću više puta je bio u pravoj životnoj opasnosti, svojom blagošću, sposobnošću uvjeravanja, a osobito živom i jakom vjerom uspio je 70.000 duša privesti natrag katoličkoj vjeri.

Također je imenovan i ženevskim biskupom. Prema sv. Franji Saleškom prava pobožnost mora biti moguća na svakom mjestu, položaju, zvanju, poslu, samo mu uvijek mora biti primjerena i prilagođena.

Zbog njegovih djela, Crkva ga je proglasila zaštitnikom novinara, pisaca i gluhih osoba.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

0FanoviLajkaj
3,698SljedbeniciSlijedi
14,700PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE