5.6 C
Čakovec
Petak, 19 travnja, 2024

Slovenci ukidaju 0,5 promila u vožnji, no u jednoj europskoj zemlji dopušten je skoro promil za volanom!

U Hrvatskoj je dozvoljeno 0,5 promila, isto kao i  Sloveniji i nekim drugim europskim zemljama. Ipak, Slovenci su najavili niz izmjena u slijedećih 7 godina, a na popisu se nalazi i ukidanje dopuštenih 0,5 promila alkohola u krvi za vrijeme vožnje.

Prema pisanju N1 Slovenija osim koncentracije alkohola u krvi, planiraju se proširiti zone s ograničenjem brzine od 30 km/h, a planira se povećati i dob za vozače mopeda te uvesti ispit za e-skuter u osnovnim školama. Osim toga, planiraju i razvoj infrastrukture kako bi se mogla promicati upotreba javnog prijevoza, hodanja i vožnja biciklom. Vlasti će, prema usvojenom planu, procijenjivati i sigurnost školskih i biciklističkih ruta, a planiraju i smanjiti nepotrebnu prometnu signalizaciju. Za sve prekršitelje pak će vrijediti rigozornije kazne, a pogotovo za recidiviste.

Obični vozači s maksimalnih 0,5 promila alkohola u organizmu za upravljač automobila, osim u Hrvatskoj, smiju sjesti i u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Cipru, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Irskoj, Italiji, Latviji, Luksemburgu, Malti, Nizozemskoj, Portugalu, Sloveniji, Španjolskoj i Švicarskoj.

Na 0,4 dopuštena promila granicu je spustila Litva, a na 0,2 dozvoljena promila su Estonija, Norveška, Poljska i Švedska. Češka, Mađarska, Rumunjska i Slovačka ne toleriraju alkohol za volanom. Dozvoljeno je voziti jedino s 0,0 promila alkohola u organizmu. Druga priča je u Velikoj Britaniji, u kojoj svi vozači bez obzira koliko dugo posjeduju vozačku dozvolu smiju voziti s do 0,8 promila alkohola u organizmu.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE