0.7 C
Čakovec
Ponedjeljak, 6 veljače, 2023

Sabor: Od 1. siječnja nastavlja raditi manje od sadašnjih 1.100 mjenjačnica

– Od 1. siječnja i uvođenjem eura, nastavlja raditi manje od sadašnjih 1.100 mjenjačnica – rekao je danas državni tajnik Ministarstva financija.

– Za pretpostaviti je da će manji broj subjekata biti zainteresiran za mjenjačke poslove, rekao je Zdravko Zrinušić predstavljajući Hrvatskom saboru izmjene Zakona o deviznom poslovanju.

Mjenjačke će poslove, kazao je, nastaviti subjekti kojima ja to dopunski posao, uz redovne, poput trgovačkih društava koji imaju hotele i slično.

Oko 1.100 ovlaštenih mjenjača ostvaruje ukupan godišnji promet od oko 30 milijardi kuna, a zamjena kune u euro čini im 93,8 posto prometa. Pretpostavka je da mjenjačnice neće biti zainteresirane nastaviti sa radom radi zamjene drugih valuta. Piše HRT

Zatvaranje mjenjačnica znači i smanjenje broja radnih mjesta i novi val nezaposlenih.

U Saboru su i rekli da ne očekuju priljev drugih valuta u mjenjačnice.

Zrinušić je podsjetio da mjenjačnice rade putem informatičkih programa koje licencira Hrvatska narodna banka (HNB) i da će imati tri mjeseca od stupanja na snagu zakona, da se prilagode, prijeđu sa kune na euro.

Ako tako ne postupe, smatrat će se da nisu zainteresirani i takve licence bi im se oduzimale, kazao je.

Državni tajnik je naglasio i kako predloženim izmjenama prestaju ovlasti HNB-a u smislu vođenja monetarne i devizne politike, taj dio prelazi u nadležnost Europske središnje banke gdje će HNB sudjelovati u njenom radu.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

0FanoviLajkaj
3,698SljedbeniciSlijedi
14,700PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE