12.5 C
Čakovec
Ponedjeljak, 20 ožujka, 2023

Rat u Ukrajini: Nova masovna ruska ofanziva na istoku Ukrajine

Objavljujemo novi izvještaj o ratu u Ukrajini našeg novinara Josipa Šimunka.

Obavještajci ukrajinske vojske utvrdili su da se ruske snage na linijama istočnog bojišta oko Bahmuta i južnije dovukle dodatne jurišne skupine na prve linije, što je znak skorog napada.

Za tri tjedna je obljetnica ruskog napada na Ukrajinu, što je važan datum za ruske snage i žele do tada ostvariti veće uspjehe na bojištu. Rusija je do sada mobilizirala najmanje pola milijuna vojnika, ruski cilj je ostvariti bilo kakvu pobjedu i staviti Ukrajinu pred gotov čin. Ruska velika zimska ofanziva samo što nije počela. Naime, čeka se smrzavanje tla početkom tjedna i niske temperature, tako da će se ruske tenkovske kolone i mehanizacija moći kretati po smrznutom terenu. Rusija ima velikog iskustva sa zimskim ofanzivama u povijesti, još iz doba Napoleona ali ponajviše Drugog svjetskog rata.

Osim toga, saznaje se da je mobilizirano niz postrojbi s dalekog istoka Rusije, a Sibirci su navikli zimske uvjete. Uostalom i prije godinu dana ruske su snage započele ratu u veljači i to nije slučajnost, već dio plana pokoravanja Ukrajine, koji je međutim propao. Koliko će borbe biti teške ovisi i o vremenu. Ključno je pitanje za obje strane koliko će dugo potrajati smrznuto tlo i zima. Također nisu slučajno oko Bahmuta angažirane ruske elitne padobranske snage.

Došlo je i do promjene taktike u ruskim napadima ukrajinska utvrđenja se ne napadaju samo razaranjem, već se nastoje opkoliti, što je znak da se ruski generalštab uključio u rat punom snagom i da Wagnerovci više nisu glavna snaga napada. Za ruske snage je to zadnja mogućnost bilo kakvog uspjeha na bojištu prije proljetnih odmrzavanja tla i Putin nema više vremena za čekanje, tim više što se uskoro očekuju zapadni tenkovi.

Ukrajinska taktika u ovoj fazi rata – iscrpljivanje protivnika Ukrajinske snage već danima spremno čekaju novu rusku ofanzivu, zna se da bi veći napadi mogli početi ovih dana. Koliko su im poznati ruski planovi nije poznato i spremaju li ruske snage kakvo iznenađenje. Ukrajinske snage više nisu u podređenom položaju, više se samo ne brane, tako da se može očekivati i ukrajinsko napredovanje na pojedinim segmentima bojišta. No najprije će se ruskim odarima koji se očekuju suprostaviti taktikom iscrpljivanja. Tek ako im se pruži šansa zbog stanja na bojištu, mogle bi bi ukrajinske snage krenuti u napad na pojedinim segmentima bojišta. Zbog masovnih napada koji se očekuju na istoku Ukrajine to će postati i odlučujuće bitke rata. Osim toga, žestoke bitke za otoke na Dnjepru kod
Zaparižja znak su da i jedna i druga strana žele osvojiti ili sačuvati mostobrane na drugoj obali.

Kao i do sada, ukrajinska taktika biti će iscrpljivanje protivnika i zadržavanje prodora dok
ne stignu zapadni tenkovi. Ukrajinski glavni stožer smatra da će Rusi pokrenuti masovnu ofanzivu na Donbas, kako s istoka tako i s juga. Hoće li ukrajinska vojska odgovoriti svojom ofanzivom u pravcu Melitopolja to za sada nije izvjesno. Rusi bi mogli zaprijetiti i iz Bjelorusije, no to je veliko pitanje. Vjeruje se da više ne će pokušati zauzeti glavni grad Ukrajine Kijev. Najopasniji ruski manevar za Ukrajinu bio bi masovni ruski napad iz Bjelorusije iz pravca sjevera na zapadnu Ukrajinu prema Lavovu i pokušaj spajanja s
ruskim snagama u Pridnestrovlju u Moldaviji, uz istovremeni napada ruske flote prema Odesi. Koliko je to realno znaju samo obavještajci i ukrajinski stožer i imaju li Rusi dovoljno resursa za to. Vjeruje se da do toga neće doći jer su ukrajinske snage tu dobro pripremljene i utvrđene, a Rusi za to nemaju snage. Očekuje se niz ruskih masovnih raketiranja, pogotovo eneretike i željezničkih čvorišta, na što Ukrajinska vojska više ili manje uspješno odgovora obaranjem znatnog dijela dronova i raketa.

Podršku Ukrajini dao je 2. veljače gotovo cijeli kolegij EU Komisije u Kijevu, u sklopu nastojanja da Ukrajina čim prije postane barem prdružena članica Europske unije. No s tim će se pričekati dok rat ne završi, u ovom trenutku to je samo moralna i materijalna potpora.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,031FanoviLajkaj
617SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE