12.8 C
Čakovec
Petak, 31 ožujka, 2023

Pjesme naše Čakovčanke Stanke Gjurić u prevedene i na španjolski

Ovih su dana na web stranici Croacia/Chile https://croacia-chile.blogspot.com/  koju uređuje čileanski pjesnik i akademik (i) hrvatskih korijena Andrés Morales Milohnic koji odnedavno živi u Španjolskoj (Madridu), objavljene pjesme četvero hrvatskih autora: Stanke Gjurić, Diane Burazer, Borbena Vladovića i Siniše Matasovića, popraćene fotografijama i njihovim životopisima, javlja Kulturni.info. 

Prevela ih je hispanistica i dopisna članica Hispanoameričke književne akademije Željka Lovrenčić. Hrvatski se pjesnici na istoj stranici nalaze u društvu klasika poput Paula Verlainea, Sergeia Yesenina, Emily Dickinson, Charlesa Baudelairea, Pabla Nerude i mnogih drugih.

Lovrenčić također potpisuje prijevod pjesama Stanke Gjurić i Tomislava Marijana Bilosnića nedavno objavljenih na glasovitom španjolskom portalu Crear en Salamanca koji uređuje José Amador Martín Sánchez

Crtice iz životopisa autorice

Stanka Gjurić (Čakovec, 20. siječnja 1956.) je hrvatska pjesnikinja, esejistica, glumica, filmska autorica, nekadašnji model, i akademik. Također se bavila i televizijskim voditeljstvom u emisiji ‘Metropolis’ na Hrvatskoj radioteleviziji. Zbog razvoja karijere seli u Zagreb gdje živi i danas.

Stanka Gjurić članica je Društva hrvatskih književnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.,a 2014. postaje članicom Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori (St. Gallen, Švicarska). Autorica je dvadeset knjiga, dok je također objavila i audio kasetu, te CD na kojima sama govori svoje stihove, a u 2014. zbirku video poezije na YouTube-u.

Njezine su pjesme objavljene u više antologija i zbornika, a 1988. u Santa Cruzu (Kalifornija) pjesme su joj objavljene u Američkoj antologiji svjetske ljubavne poezije. Godine 2007. primila je nagradu Zvonimir Golob za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu.

U organizaciji UNESCO-vog centra ( Solun, Grčka), u rujnu 2006. Stanka je pozvana sudionica festivala umjetnica Mediterana i Crnog mora.

2008. dobitnica je pjesničke nagrade na međunarodnom pjesničkom susretu “Nosside” u Reggio Calabriji (Italija).

2009. Gjurić postaje počasnom savjetnicom Svjetske mirovne turneje za djecu.

Također je voditeljica u zabavnoj kolaž emisiji “Metropolis” na HTV-u 2000. Autorica je kolumni u listovima: Tren, Svijet, Glorija, Slobodna Dalmacija, Večernji list, Nedjeljna Dalmacija i Hrvatsko slovo.

Od 2006. se počela bavi izradom kratkometražnim filmom kao samostalna autorica, te je sa svojim kratkim igranim filmovima od kojih je najpoznatiji “Ubojite misli” sudjelovala na mnogobrojnim filmskim festivalima: Bosna i Hercegovina, Kanada, Španjolska, Portugal, Švicarska, Francuska, Italija…., a dobitnica je i nekoliko filmskih nagrada.

(Izvor: Wikipedija)

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,085FanoviLajkaj
619SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE