Osnovna škola Petar Zrinski Šenkovec dobit će novi vizualni i prostorni identitet

Osnovna škola Petar Zrinski Šenkovec jedna je od rijetkih škola koja je u našoj županiji ostala u svom izvornom obliku od 1987. kada je i sagrađena.

Tako se učenici i djelatnici škole susreću s velikim izazovima na svakodnevnoj razini. Kako nam je u razgovoru rekao ravnatelj škole Vladimir Novak, jedva čekaju nadogradnju, a idejni projekt je već napravljen. 

– Najveći problem naše škole je prostorne prirode. S 18 razrednih odjela, samo u matičnoj školi, i 11 razreda jedva se izlazi na kraj u organizaciji nastave u dvije smjene. Osim nedostatka razreda, vrijedi istaknuti činjenicu da škola nema kabinete niti dovoljno specijaliziranih učionica. 

Dvorana škole je apsolutno neadekvatna po svim segmentima. Ne samo da je premala za odvijanje normalne nastave nego je od strane struke, kada se radila energetska učinkovitost, proglašena neisplativom za bilo kakvu daljnju sanacu. Da ne spominjemo i sigurnosni aspekt cijele dvorane koji je isto tako u vrlo rizičnom stanju, ravnatelj je istaknuo probleme vezane uz sadašnje stanje škole. 

Novi prostorni i vizualni identitet škole 

Tako su u suradnji s Općinom Šenkovec i njihovim osnivačem, Međimurskom županijom, početkom ove godine krenuli u izradu idejnog projekta za dogradnju, nadogradnju škole i nove sportske dvorane te je on kao takav završen. Projekt se nalazi na daljnjem postupanju u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije, nakon čega je poslan na resorno ministarstvo radi suglasnosti.

Od sadašnjih 11 učionica narasli bismo na 22 učionice i sa sadašnjih 0 kabineta na čak 13. Postojeća dvorana predviđena je za rušenje da bi na njezinom mjestu bila sagrađena dvodijelna dvorana od 774 kvadrata i u nastavku još jedna mala dvorana od 197 metara kvadratnih. Školska knjižnica dobila bi novi prostor od 105 kvadratnih metara.

– Postojeće rukometno igralište ostaje, dobivamo još dva nova borilišta u sklopu zgrade te košarkaško igralište na vrhu dvorane, nastavlja ravnatelj Novak. 

– Projektom su, dakle, obuhvaćene potrebe naše škole, a sve prema pedagoškom standardu Republike Hrvatske. Škola će „narasti“ do te mjere da se bez problema možemo organizirati u jednu smjenu i pratiti bilo kakve buduće reforme u obrazovanju. Od povećanja broja razreda do kabineta i svih ostalih pripadajućih prostora koji moraju biti u jednoj modernoj školi, ističe. 

Kada kreće realizacija projekta? 

Prema postojećem planu sljedeće godine, zajedno s osnivačem, Međimurskom županijom te Općinom Šenkovec, trebali bi pokrenuti proces izrade glavnog projekta te, ako sve bude kako treba, 2024./2025. godine krenuti u realizaciju glavnog projekta.

Nadogradnja, dogradnja škole i izgradnja nove školske dvorane je, poslije projekta energetske učinkovitosti, najveći kapitalni investicijski projekt u sektoru obrazovanja u našoj općini. Projekt je od iznimne važnosti i značaja za sve stanovnike naše općine, pa i šire, na kraju krajeva, nešto što zaslužuju naša djeca i svi korisnici, mještani našeg predivnog Šenkovca, zaključuje ravnatelj ove škole. 

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE