6.1 C
Čakovec
Subota, 2 ožujka, 2024

Odzvonilo kvarenju kućanskih aparata nekoliko dana po isteku garantnog roka

Kućanski aparati, a posebno bijela tehnika zadnjih godina traju koiko i njihov garantni rok.

U pravilu se kvare ubrzo nakon isteka garantnog roka i to tako da ih se ne isplati popravljati, nego da morate kupovati nove. Toj praksi trebao bi ubrzo doći kraj.

Odbor za zaštitu potrošača i unutarnje tržište Europskog parlamenta izglasao je zabranu ugrađenih kvarova i programiranog zastarijevanje proizvoda. Dio je to nove EU Direktive o osnaženju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, za koji je zastupnica Europarlamenta Biljana Borzan glavna autorica i pregovaračica.

Biljana Borzan je provela istraživanje koje je pokazalo kako čak 94 posto građana Hrvatske smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje nego uređaji proizvedeni danas. Isto tako, istraživanja su pokazala kako se najviše uređaja pokvari između druge i treće godine upotrebe, odmah nakon isteka obaveznog jamstva.

-Presretna sam, ovime privodim kraju borbu za zaštitu potrošača od ugrađenih kvarova koju sam započela još 2014. Zakonom ćemo osigurati dulje trajanje uređaja, bolju mogućnost popravaka i servisa te jeftinije i dostupnije rezervne dijelove. Nadalje, zabranjuje se ugrađivanje komponenti koje ograničavaju trajanje uređaja i prodaje dobra za koje je dokazano da ima ugrađeni kvar, poput kontrolera za Nintendo Switch,kazala je Borzan.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE