Odlazak liječnika: Otišao 1021 liječnik prosječne dobi od 36 godina, najčešće u Njemačku

Iz Hrvatske je dosad otišao 1021 liječnik prosječne dobi od 36 godina, iako u zadnje dvije godine odlasci stagniraju zbog pandemije covida.

Oni koji su otišli danas u najvećem broju rade u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Švedskoj, Irskoj i Austriji. Dokumente je izvadilo još 839 doktora koji u svakom trenutnu mogu otići.

Hrvatskoj nedostaje sustav upravljanja ljudskim resursima u zdravstvu, piše Novi list. HLK godinama traži strukovni kolektivni ugovor i zakon o plaćama te cjelovitu reorganizaciju programa specijalističkog usavršavanja, a da liječnika nema dovoljno dokazuje i podatak o tri milijuna prekovremenih sati godišnje, kaže predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić.

Medicinskih sestara nedostaje više od 4000, a u sljedećih pet godina između 5500 i 7000 sestara stječe pravo na mirovinu, podaci su Hrvatske komore medicinskih sestara. Ukupno je u registru 38.500 sestara koje rade u zdravstvu i socijalnoj skrbi.U Komori smatraju nužnim pod hitno povećati upisne kvote za medicinske škole za najmanje 50 posto, jer efekti toga moći će se vidjeti za tri do pet godina. Treba potaknuti zapošljavanje njegovateljica kao ispomoć sestrama koje su u stalnom deficitu od 25 posto, povećati plaće i osigurati određene pogodnosti koje se odnose na deficitarna zanimanja.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE