16.1 C
Čakovec
Srijeda, 28 veljače, 2024

Novi zakon o prometu od danas uvodi kacige za romobile i obvezu liječnika da upozore vozače na privremenu nesposobnost

Danas su stupile na snagu izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Želite li detaljnije proučiti novi Zakon o prometu pročitajte ga OVDJE

Zakonom se regulira i vožnja električnih vozila poput romobila, monocikala, segwaya i sličnih vozila koja su sada svrstana u posebnu kategoriju pod nazivom „osobno prijevozno sredstvo”.ali i obveza liječnicima da upozore vozača o privremenoj nesposobnosti koja ne može biti duža od šest mjeseci.
Zakon ih opisuje kao vozilo koje nije razvrstano ni u jednu drugu kategoriju, bez sjedećeg je mjesta, motor im nije jači od 25 ‘kubika’ ili 0,6 kW, a maksimalna brzina veća od 25 km/h.

Svi vozači „osobnog prijevoznog sredstva” moraju imati kacigu, a ne samo stariji od 16 godina kao u bicikala. Moraju voziti biciklističkom stazom, a ako ih nema, mogu ići polako po trotoaru te tzv. zonama smirenog prometa.

Tijekom noći ili smanjene vidljivosti svi vozači bicikala, romobila i sličnih električnih vozila moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Uvodi se kazna od 300 kuna propisana je za vozače e-romobila, ali i bicikliste koji se voze sa slušalicama na oba uha.

Zakonskim izmjenama uvodi obveza svim liječnicima, odnosno liječniku koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabranom liječniku, da sukladno pravilniku kojim se propisuju zdravstveni pregledi, vozača upozore o privremenoj nesposobnosti.

Takva zabrana ne može biti duža od šest mjeseci, a liječnici su u obavezi dano upozorenje evidentirati i u medicinskoj dokumentaciji.

Nakon isteka privremene nesposobnosti vozač neće morati na ponovni liječnički pregled, a za liječnike koji ne obavijeste vozača o privremenoj nesposobnosti te to ne evidentiraju u medicinskoj dokumentaciji propisane su prekršajne sankcije. Sankcije su predviđene i za vozače koji će voziti u vrijeme dok im je izdano navedeno liječničko upozorenje.

U MUP-u ističu da će odredbe o privremenoj nesposobnosti vozača stupiti na snagu donošenjem Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače, koji je u nadležnosti Ministarstva zdravstva, a mora biti donesen najkasnije za 12 mjeseci.

Ukoliko nemate u vozilu kutiju prve pomoći zakon propisuje kaznu od 300 kuna

Novim zakonom prvi put  se regulira sudjelovanja jahača u prometu na cestama, a uvodi se i novi pojam koji označava potpuno automatizirano vozilo, odnosno vozilo koje se može kretati cestom bez prisutnosti vozača. No

Novim zakonom se povećava i iznos kazne za prekršaj neprilagođene brzine, koji se najčešće izriče prilikom prometne nesreće, s 500 na 1.000  kuna, ističu u MUP-u.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE