0.7 C
Čakovec
Ponedjeljak, 6 veljače, 2023

Noćna utrka tijekom festivala svjetla: Pula Marathon & Visualia festival

Od 15. do 17. rujna 2022. Pula postaje centar sporta i moderne umjetnosti kroz spoj dviju velikih manifestacija – Visualia festivala i Pula Marathona. Idu i naši Međimurci!

Trkačka staza prolazi kroz Forum i svjetlosnu instalaciju (foto: Pula Marathon)
Visualia festival

Visualia je prvi festival svjetla u Lijepoj Našoj te se, nakon dvije godine korona-pauze, vraća u 8. svjetlosnom izdanju.

Preko 4000 ljudi sa svjetlećim lampicama formiralo je najveći ljudski svjetlosni znak “pula+istria” zabilježen u Guinnessovoj knjizi rekorda (Arena Light Postcard, foto: Visualia)

U centar Pule po brojnim lokacijama dovodi lokalne, nacionalne i međunarodne umjetnike, redom mahere u području audiovizualnih umjetnosti i moderne tehnologije. Festivali svjetla itekako su poznati po čitavom svijetu i odišu inovativnošću i WOW efektima. Najpopularniji su 3D video mappinzi na pročeljima zgrada koji iste oživljavaju na nevjerojatno živopisne načine i posjetitelje ostavljaju bez daha.

3D video mapping na Forumu (foto: Visualia)

Osim 2D i 3D video mappinga, Visualia je prepoznatljiva po brojnim audiovizualnim instalacijama i svjetlosnim performansima koji su najčešće tematski raspoređeni tijekom tri uzastopne večeri, a ono što ju izdvaja iz mase europskih festivala je tendencija prezentiranja brojnih interaktivnih instalacija koje pozivaju posjetitelje na aktivno sudjelovanje te činjenica da se radi o festivalu s gotovo najmanjim budžetom u Europi, a istovremeno jednom od programski jačih festivala s obzirom na brojnost i kvalitetu izloženih radova. Visualia je, dakako, besplatna za sve posjetitelje i sama je po sebi dovoljna da se odlučite za izlet u Pulu i uvjerite se u sve navedeno i sami.

Izložba XYZT-Abstract Landscapes (foto: Visualia)
Pula Marathon

Trkači pak imaju još više razloga za posjetu ovom preko 3000 godina starom gradu: 17. rujna, zadnju večer Visualia festivala, kroz centar se trče noćne utrke od 5, 10 ili 21 kilometar u okviru poznate i rado posjećene trkačke manifestacije Pula Marathon.

Najvjerniji trkači poznaju ovaj događaj i od ranije kada se zvao Pulska X-ica (danas se tako naziva samo utrka od 10km), a razlog zbog kojeg se uvijek rado vraćaju je jednostavan – rute trčanja su jedinstvene, trči se pored ili kroz brojne povijesne građevine, a sam cilj nalazi se u Pulskoj areni.

Rutu osvjetljava svjetlosna instalacija, dok u daljini ponosno svjetle Svjetleći divovi, osvjetljene brodogradilišne dizalice (foto: Pula Marathon)

Nema trkača koji nije bio oduševljen utrčavanjem u povijesni amfiteatar. Unazad nekoliko godina, rute su još impozantnije jer su obogaćene vizurom Visualia festivala, nerijetko se protrčava i kroz same instalacije pa i ne čudi što se broj trkača povećava iz godine u godinu te što se na događaj odazivaju i profesionalci i rekreativci iz cijele zemlje i inozemstva.

Ana, Laura i Iva jedva čekaju ovogodišnje edicije događaja

Međimurci također imaju brojne predstavnike na Pula Marathonu pa smo neke od njih upitali za dojmove i planiraju li ponovni posjet Puli i ovoga rujna.

Ekipa iz Međimurja na prošlogodišnjoj ediciji Pula Marathona (foto: privatna arhiva)

– Dosada sam sudjelovala na već dvije Pulske X-ice i mogu reći da je atmosfera i prije i poslije utrke bila odlična, a organizacija još bolja! Bila sam i lani i jako sam sretna što su uspjeli održati kvalitetu unatoč korona-mjerama, kaže nam Ana, djelatnica Županijske bolnice Čakovec koja voli trčati u slobodno vrijeme.

Ana s medaljom nakon otrčanih 5 kilometara (foto: privatna arhiva)

Laura je također bila dio ekipe koja je iz Čakovca potegla do Pule radi ovih dviju manifestacija. – Da, lani je bila cijela ekipa i bilo nam je odlično, bili smo prezadovoljni sa svime. Trčala sam kraću stazu od 5 kilometara i nadam se da ću i ove godine moći otići, kaže nam naša sugovornica. Ivu pak, osim trčanja, veseli i onaj društveni dio koji prati ovakva događanja.

Međimurci s medaljama na finishu u Areni. Bravo ekipa! (foto: privatna arhiva)

– Bila sam lani i stvarno sam prezadovoljna. Trčalo se, plesalo se, zabavljalo se i nadam se da će i ove godine biti tako. Jako se veselim i Visualiji jer je dosada nikad nisam vidjela uživo, ali sam je pratila kroz medije i stvarno jedva čekam, kaže nam Iva.

O Visualia festivalu i Pula Marathonu 2022 pričali smo i s festivalskim direktorom Markom Bolkovićem te direktoricom Turističke zajednice grada Pule Sanjom Cinkopan Korotaj, a zanimljivosti koje su nam ispričali potražite u tiskanom broju Međimurskih novina koji je trenutno u prodaji!

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

0FanoviLajkaj
3,698SljedbeniciSlijedi
14,700PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE