Nema tko nije pokušao dobiti poene na smrti mlade liječnice

Danas me sramota što sam Međimurec. Smrt naše mlade liječnice koju je trebalo popratiti s pijetetom obezvrijeđena je i iskorištena. Ovoliko prijetvornosti i licemjerja koliko je pokazano nakon njezine nesretne smrti je jednostavno previše i za ono na što smo navikli od politike, a kamo li od drugih institucija.

Smrt mlade liječnice dogodila se u, vjerojatno, njezinim privatnim prostorijama, a ne na javnom mjestu i izvještavanje o tome je povreda novinarske etike. Ako već i postoji interes javnosti onda se o tome piše na osnovi činjenica, a ne tračeva iz treće ruke za koje smo svi znali najkasnije jučer.

Zbog toga nismo napisali niti slovo o tome, jer zaslužila je barem činjenice.

No našao se uvijek isti opskurni portal, napravljen od strane politike i dobro plaćan od strane politike s isto takvim autorom, kojeg od milja zovemo prvim reketom međimurskog novinarstva. Iskoristio neprovjerene podatke, izmrcvario sjećanje na nju i na kraju izrazio sućut obitelji. Odvratno!

U redu. Mislili smo. Navikli smo već na njega.

Ali eto, javila se Županijska Bolnica Čakovec i dala mu legitimitet. Poslali su iz Bolnice nepotpisano priopćenje kao apel novinarima, koji smo objavili maloprije i pozvali nas da ne izvještavamo neprimjereno. To i jeste razlog ovog mog javnog pisma.

Jer ne, nisu prozvali autora, nisu ga prijavili Sudu časti Hrvatskog novinarskog društva, nisu podigli tužbu, ne, oni su poslali apel nama ostalima.

Još su se pohvalili kako su napravili hitni, izvanredni sastanak s predstavnicima lokalnih udruga u zdravstvu na temu kulminacije kontinuiranih napada na zdravstvene djelatnike. Nisu se usudili predstaviti javnosti niti potpisati.

– Ogorčeni su zbog tih napada temeljenima na neprovjerenim informacijama?!

Evo sad vas javno pitam, vas koji ste se tamo tako hitno skupili, koji su to kontinuirani napadi na zdravstvene djelatnike? Gdje?

Pa naša bolnica po tom pitanju funkcionira bolje nego ikad. Komunikacija s javnošću i pacijentima je bolja nego ikad.

Ovo nije hipotetsko pitanje. Sada vas javno tražim odgovor! Vas bezimene koji ste se tamo skupili. Gdje su ti kontinuirani napadi na vas?

Jer prozvali ste me! Apelirali ste na nas novinare…

Istovremeno autora koji je neprimjereno pisao o smrti mlade liječnice niste niti dotaknuli.

Također pitam sve vas koji ste se tamo na hitno okupili, gdje ste bili kad je mlada liječnica bila pod tim „napadom“ nad kojim se sada zgražate?

Ne osjećate li se sada hipokrizno što je, iako ste znali što se događa u Facebook grupi Čakovčanke i Čakovčanci, niste uzeli u zaštitu i pružili joj podršku kad je kolegica bila živa? Jer vi sami svojim priopćenjem inicirate da nje više nema zbog toga.

I vi ste sada prozvali sve novinare da pišu neprimjereno? To je otprilike kao da ja prozovem liječnike generalno kako primaju plave kuverte ili nemarom ubijaju pacijente. To je govor mržnje. Jer trebao sam ga prijaviti službama ili konkretno prozvati krivca, zar ne?

To što vi niste tog novinara prijavili, niti ga prozvali, znači da ste govor mržnje usmjerili na sve novinare ovim svojim priopćenjem. Šutjeli smo dugo, jer nitko vam se od nas ne želi zamjeriti, tko zna kad ćemo vam „doći pod nož“. Ali ovo je otišlo predaleko. Kao u bajci Car je gol, glumimo svi kako je sve u redu. Pa nije. Ovo što ste poslali dokaz je toga kako je otišlo predaleko, a vi tjerate još dalje.

Čak niste niti „ubrali“ kako je ovdje ustvari riječ i o tome što grupa „Čakovčanke i Čakovčanci“ nekome smeta zbog drugih stvari. Nisu niti meni naročito dragi, no ja ih zbog opisa mog poziva priznajem kao i svaki drugi glas građana, baš kao i vaš.

Još je nevjerojatnije što ste iskoristili smrt mlade kolegice, kojoj sami niste pomogli, da zaštitite sebe.

Kao da ste samo to čekali.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE