Tijekom sezone nadolazećih blagdana uz brojne gurmanske užitke u obliku blagdanskih ručkova, večera i slastica, neizostavno je uživanje i u raznim alkoholnim pićima. Neki od njih su potpuno nezdravi, ali neki imaju pozitivan utjecaj na naše zdravlje.
Stručnjaci tvrde da je od svih pića koja nam se nude, apsolutni pobjednik u pozitivnom utjecaju na naše tijelo – crno kuhano vino.
Kuhano vino koje se pravi od crnog vina sadrži spojeve zvane polifenoli. Ovi spojevi su puni antioksidansa koji pomažu u održavanju fleksibilnosti krvnih žila, što pomaže srcu da lakše pumpa krv po tijelu, javlja DailyStar.
Zdravi spojevi u crnom vinu smanjuju rizik zgrušnjavanja krvi te time smanjuju opterećenje srca, a također imaju pozitivno djelovanje i na održavanje dobrog kolesterola u krvi.
Jedan od glavnih začina koji se stavlja u napitak od crnog kuhanog vina je cimet, a on je također učinkovito protuupalno sredstvo i može pomoći u smanjenju rizika od upalnih stanja kao što su artritis i sindrom iritabilnog crijeva.
Uz dodatak klinčića napitak postaje još zdraviji jer klinčići u crnom vinu mogu kontrolirati razinu šećera u krvi, što je ozbiljna zdravstvena korist jer visok šećer u krvi može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.