Čestitka gradonačelnice Grada Čakovca Ljerke Cividini povodom Dana antifašističke borbe

U povodu praznika Dana antifašističke borbe, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini uputila je čestitku u kojoj stoji:

Drage sugrađanke i sugrađani!

Zbivanja tijekom 2. svjetskog rata za nas u Međimurju imaju posebnu težinu. Naime, nakon dva desetljeća života u zajednici s ostatkom hrvatskog naroda, mađarski fašisti okupirali su naš kraj te ga nasilno prisvojili. Brojni međimurski domoljubi mađarskim okupatorima pružaju otpor, a mnogi se odlučuju i na oružanu borbu, odlaskom preko Drave u partizane.

Upravo 22. lipnja 1941. godine kod Siska se formira prvi antifašistički odred u okupiranoj Europi i to ne samo zbog borbe protiv njemačkog osvajača i njegovih satelita, već i kao otpor zatiranju ljudskih prava, ubijanju onih koji drukčije misle, uništavanju čitavih naroda te prekrajanju granica. Plamen zapaljen u Brezovici hrvatskim se krajevima brzo širi, a tu borbu prepoznaju i brojni naši preci koji u njoj vide jedini način da Međimurje ponovno bude dio Hrvatske. Zbog masovnog sudjelovanja građana u antifašističkom pokretu, Hrvatska se na kraju 2. svjetskog rata upisala na pobjedničku stranu, a zahvaljujući toj činjenici Istra, Zadar, jadranski otoci, Baranja i naše Međimurje danas su sastavni i neraskidivi dio domovine. Bez obzira što je nakon 2. svjetskog rata uspostavljen komunistički nedemokratski režim, u antifašističkom pokretu velika većina sudionika sudjelovala je zbog želje za pravdom i životom u slobodi. Imajmo to na umu danas, kad zlo ponovno gazi Europom i govori o „povijesnim pravima“ i nasilnim prekrajanjima granica. Sjetimo se naših predaka koji su ostavili sve, te s riječima slobode na usnama otišli u borbu protiv daleko jačeg neprijatelja, i na kraju pobijedili. Omogućivši nama danas da živimo njihov san  – hrvatsko Međimurje!

Svim Čakovčankama i Čakovčanima, svim Međimurkama i Međimurcima, sretan Vam Dan antifašističke borbe!

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE