-0.6 C
Čakovec
Srijeda, 29 studenoga, 2023

Kutak Zrinskih otvoren u Graditeljskoj školi u Čakovcu

U hodniku Graditeljske škole Čakovec postavljen je kutak Zrinskih na kojem će rodoslovno stablo obiteljski Zrinskih i lutka s odorom gardista Zrinske garde Čakovec, svakoga podsjećati na slavnu prošlost našeg naroda.

Obitelj Zrinski tijekom svoje vladavine ostavili su nemjerljiv trag u hrvatskoj i europskoj povijesti. Značaj obitelji Zrinski za Međimurje je nemjerljiv i u povijesnom, kulturnom, gospodarskom i političkom smislu.

– Zrinski su, bez sumnje, bili nositelji hrvatske državne ideje, kulture i jezika. Obitelji više nema. Ostaje nam dvorac u gradskom perivoju, obiteljski mauzolej u Šenkovcu, obelisk u gornjem Kuršancu, društva kao što je Zrinska garda i manifestacije kojima njegujemo uspomenu i razvijamo svijest o nasljeđu te obitelji – kazao je profesor povijesti u Graditeljskoj školi Marko Dolar.

– O Zrinskima se danas premalo zna i možda nam se čini da ih drugi cijene više nego mi, no to se mora promijeniti kako bi generacije koje dolaze mogle učiti na primjerima koje su nam ostavili te otkriti zašto smo s ponosom županija Zrinskih – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec te istaknuo kako je ponosan na Zrinsku gardu koja svojim nesebičnim djelovanjem i naporima baštini obitelj Zrinski.

Da Zrinska garda čuva tradiciju, ali i kulturnu, vojnu, gospodarsku baštinu obitelji Zrinski rekao je predsjednik Zrinske garde Đuro Bel.

– Prije mjesec dana otvorili smo Zrinski kutak u Tehničkoj školi, a danas u Graditeljskoj. Želimo mladima prenijeti važnost obitelji Zrinskih i približiti koliko velik trag je ona ostavila za nas i čitavu Europu.

Ravnatelj Graditeljske škole Damir Srnec, rekao je kako mu je drago što je i u Graditeljskoj školi postavljen kutak Zrinskih jer je važno njegovati tradiciju i baštinu našeg kraja – Zrinski su ostavili dubok trag u našoj povijesti, a njihov znamen ostavljamo i mi danas u našoj školi.

Foto: Međimurska županija

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE