Imendan slave Zrinka, Sofija, Josip, Josipa, Joža, Jozo, Joško, Pio, Pia i Pija

Prema katoličkom kalendaru danas, utorak 30. travnja, imendan slave Zrinka, Sofija, Josip, Josipa, Joža, Jozo, Joško, Pio, Pia i Pija.

Svima koji danas slave želimo sretan imendan!

Zrinka je žensko ime domaćeg porijekla. Značenje imena dolazi od osnove zreti u značenju postati zrela. Prema drugom tumačenju, ime je varijanta imena Zrinko koje se dolazi od naziva povijesnog grada Zrin (staroslavenski zriti – gledati).

Ime Sofija je nastalo od grčke riječi sofia – mudrost, znanje. U ruskom ima umanjenicu Sonja, koja se i kod nas udomaćila. Drugi oblik ovog imena je Sofia.

Ime Josip je među najpopularnijim imenima u kršćanskim narodima, a kažu da se Europom počelo širiti relativno kasno, od 18. stoljeća. Njegov oblik nam dolazi preko grčkog i latinskog jezika. Korijen mu je u hebrejskom Johosef, složen od dviju hebrejskih riječi Jo, što je skraćenica od Jahve (Bog) i glagolskog oblika jasaf (dodao je, umnožio). Ime je zapravo – kako je to kod biblijskih imena često – rečenica: Bog neka doda (umnoži)! Ženski oblik ovog imena je ime Josipa. Drugi oblici ovog imena su Jozefina, Josif, Jozica, Joša, Joso, Joža, Jozo i Joško.

Pio je muško ime latinskog porijekla. Nastalo je od latinske riječi pio, pius što znači pobožan, ljubazan, božji, svet. Ženski oblik ovog imena je Pia. Drugi oblici ovog imena su Pija i Pijo.

 

 

Izvor: Knjiga imena, Značenje imena

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE