Imendan danas slave Sofija, Elizabeta, Ela, Izabela, Ksenija, Lino, Lina, Pio, Pia i Pija

Prema katoličkom kalendaru danas, subota 23. rujna, imendan slave Sofija, Elizabeta, Ela, Izabela, Ksenija, Lino, Lina, Pio, Pia i Pija. Svima koji danas slave želimo sretan imendan!

Ime Sofija je nastalo od grčke riječi sofia – mudrost, znanje. U ruskom ima umanjenicu Sonja, koja se i u nas udomaćila.

Elizabeta je vrlo staro ime, rašireno po cijelome svijetu. Dolazi iz Biblije: tako se zove majka Ivana Krstitelja. Hebrejski Elišeba sadrži dvije riječi: Eli – Bog i šeba – sedam, u značenju Bog je savršenost, Bog je sedmica, Bog je zakletva. Seba (sedam) sveta je brojka na koju su se ili kojom su se tada zaklinjali. U simbolici brojki sedmica je zbroj 3 (Bog) i 4 (svijet). Preko grčkog (Elisábet) i latinskog (Elisabeth), dolazi do našeg oblika Elizabeta. Neki oblici ovog imena su Elizabeth, Ela, Ella, Eliza, Elisa, Elizabet. Eliza, Liza, Elza, Izabela, Izabel, Izabella, Isabela, Isabell, Isabel, Eli, Špela.

Ksenija je žensko ime grčkog porijekla. Ime je nastalo od grčkog Xenia što znači gostoljubivost.

Lino je muško ime arapskog porijekla. Značenje imena je: nježan, blag, popustljiv, mekan. Ženski oblik ovog imena je Lina.

Pio je muško ime latinskog porijekla. Nastalo je od latinske riječi pio, pius što znači pobožan, ljubazan, božji, svet. Ženski oblik ovog imena je Pia. Drugi oblici ovog imena su Pija i Pijo.

 

Izvor: Knjiga imena

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE