Margareta i Marija danas slave imendan

Prema katoličkom kalendaru danas, 16. listopada, obilježava se spomendan francuske redovnice Margarete Marije Alacoque te imendan slave sve Marije i Margarete.

Marija (na lat. Maria) je latinska forma hebrejskog imena „Mirjam“ (hebr. מִרְיָם). Kao ime Isusove majke ime ima simbol čiste i duboke ljubavi. Samo značenje imena nije u potpunosti razjašnjeno. Po jednom tumačenju ime je izvedeno od egipatskog „mry“ što znači „voljena“. Po starijim tumačenjima ime je nastalo od hebrejskog „mir“=„gorko“ i „jam“=„more“, pa bi značenje bilo „gorčina mora.“ Prema tumačenju Eusebija iz Cezareje ime nosi značenje „kapljica mora“ izvedeno od hebrejskog מר „mar“, „kapljica“ i ים „jam“ što znači „more.“ Po novijim tumačenjima se pretpostavlja da ime vodi značenje od egipatskog „mry“ što znači „koja ja voljena.“ U raznim formama je ovo najčešće žensko kršćansko ime.

Ime Margareta je izvedeno od grčkog „margarites“ (μαργαρίτης) što znači „perla, biser.“ Pored grčkog riječ ima također i u mnogim drugim jezicima isto značenje „perla“: na perzijskom „morvarid“ = „perla“ ili točnije „dijete svjetla“, jer u perzijskoj mitologiji perla nastaje od svjetlosti mjeseca kroz kapljicu vode sa krštenja.

Izvor: Značenje imena

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE