Imendan danas slave Sonja, Sofija, Jakov, Izidor, Izidora, Severin i Severina

Prema katoličkom kalendaru danas, srijeda 15. svibnja, imendan slave Sonja, Sofija, Jakov, Izidor, Izidora, Severin i Severina.

Svima koji danas slave želimo sretan imendan!

Sonja je ruska varijanta imena Sofija. Ime grčkog porijekla izvedeno od riječi „sophia“ u značenju „mudrost“. Ime je u raznim varijantama zastupljeno širom kršćanskog svijeta od najstarijih vremena do danas.

Ime Sofija je nastalo od grčke riječi sofia – mudrost, znanje. U ruskom ima umanjenicu Sonja, koja se i kod nas udomaćila. Drugi oblik ovog imena je Sofia.

Ime Jakov je hebrejskog porijekla. Verzija je imena Jakob pa ima isto značenje jer dolazi od hebrejske riječi yaaqob u značenju pratilac ili aqeb u značenju peta.

Izidor je muško ime izvedeno od imena Isidor koje potječe iz grčkog Isidoros, Isis + doron. Isida je bila egipatska boginja – zaštitnica zemljoradnje, a doron znači dar, poklon. Ženski oblik ovog imena je Izidora.

Severin je muško ime nastalo od latinske riječi severus što znači strog, ozbiljan. Drugi oblik ovog imena je Sever. Ženski oblik ovog imena je Severina.

 

Izvor: Knjiga imena, Značenje imena

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE