Danas je njihov dan: Imendan slave Milan, Mila, Filip, Filipa, Emilijan, Emilija, Emil i Ivan

Prema katoličkom kalendaru danas, srijeda 11. listopada, imendan slave Milan, Mila, Filip, Filipa, Emilijan, Emilija, Emil i Ivan.

Svima koji danas slave želimo sretan imendan!

Milan je muško ime domaćeg porijekla. Dolazi od pridjeva mio. Iz ovog pridjeva izvedena u mnoga imena, kao što je i žensko ime Mila.

Ime Filip ima zanimljivu etimologiju. Ono nam dolazi preko latinskog oblika Philippus, ali od grčke složenice Filippos: filéo znači volim, a híppos – konj. Filip je, dakle, onaj koji voli konja, ljubitelj konja. Ženski oblik ovog imena je Filipa.

Emilijan je muško ime latinskog porijekla. Značenje imena dolazi od latinskog aemula što znači oponašajuća, koja se takmiči. Ženski oblik ovog imena je Emilija. Drugi oblici ovog imena su Emilijana, Emilije, Emilia, Emilio, Emil

Ime Ivan je u kršćanskom svijetu jedno od najčešćih imena. U kalendaru se tijekom godine slave različiti Ivani, a samo ime je došlo preko grčke i latinske verzije te je originalno u hebrejskom jeziku Johanan (Jehohanan), sastavljeno od Jahveh (Bog) i hanan (milostiv), dakle Bog je milostiv. Ostali oblici ovog imena su: Ivana, Iva, Ivanka, Ivanko, Ivka, Ivano, Ivkica, Ivko, Ivna i Ivo.

 

Izvor: Knjiga imena

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE