Kako prepoznati lažne novčanice eura?

S ciljem olakšanja prilagodbe na novu valutu iz PU međimurske poslali u upute građanima o prepoznavanju lažnih novčanica eura.

Priopćenje policije prenosimo u nastavku:

Pošto se trenutno u Republici Hrvatskoj odvija proces uvođenja eura kao službene valute, upozoravamo sve naše građane na moguću pojavu krivotvorenih novčanica eura. U svim zemljama koje se uvodile euro došlo je do povećane pojave krivotvorenih novčanica, stoga pozivamo na dodatni oprez.

Glavna zaštitna obilježja euronovčanica su reljefni tisak, zaštitna nit, vodeni znak s portretom, hologram s portretom i smaragdna brojka. Ujedno, postoje i određena dodatna zaštitna obilježja, poput mikropisma. Ujedno, novčanice su izrađene od kvalitetnog papira s jedinstvenim taktilnim svojstvima zahvaljujući posebnim postupcima tiskanja.

Više informacija o zaštitnim obilježjima možete pronaći na internetskim stranicama Europske središnje banke.

Kako možete provjeriti autentičnost novčanice:

  • Osjetite teksturu novčanice – papir je napravljen od pamučnih niti u posebnom tkanju te je kao takav tvrđi, izdržljiviji i otporniji na ”habanje” od komercijalnih papira od celuloze.
  • Okrenite novčanicu prema izvoru svjetlosti – morate vidjeti vodeni znak, zaštitnu nit i brojeve nominalne vrijednosti, koji se nalaze sa svih strana novčanice.
  • Pogledajte novčanicu pod kutom – potražite hologramski simbol i elemente tiskane prelijevajućom bojom.
  • Ako ste u mogućnosti, obavite dodatne provjere uz pomoć UV svjetiljke, povećala i slično.

Ako posumnjate u ispravnost primljenih novčanica, nazovite policiju na broj 192 ili svoje sumnje prijavite u najbližoj policijskoj postaji.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE