12.8 C
Čakovec
Ponedjeljak, 20 ožujka, 2023

Imendan danas slave Vinko, Vinka, Irena i Anastazija

Prema katoličkom kaledaru imendan danas slave Vinko, Vinka, Irena i Anastazija.

Ime Vinko latinskog je porijekla izvedeno od “vincentius” što znači “pobjednik”. Kаlendаrsko je ime koje je steklo popularnost po mučeniku i svecu Vinko iz Zaragoze. Poznato je u raznim oblicima: engl Vincent, talijanski Vincenzo, grčki Vikéndios. Ženski oblik ovog imena je Vinka.

Irena je ime s više značenja. U nastavku donosimo nekoliko. U grčkoj mitologiji je Irena  boginja mira. U prijevodu ime znači- mirna, spokojna. U pravoslavnoj crkvi se ovo ime širilo u srednjovjekovnoj Europi u znak poštovanja nekoliko svetica koje su nosile ovo ime . Ime Irena je uobičajeno bilo u Istočnoj Europi jer ga je nosila carica bizantskog carstva u 8. stoljeću Irena Atenska. Ona je bila prva bizantska carica. Tijekom svoje vladavine, obnovila je mnoga kršćanska idolopoklonstva i proglašena je i sveticom u pravoslavnoj crkvi. Tako je Irena postalo osobito popularno o ime među istočnim kršćanima. U grčkoj mitologiji Eirene (Irena) bila je grčka boginja koja je personificirala mir i bila je posebno cijenjena među drevnim Atinjanima.

Anastazija je žensko ime. Grčkog je porijekla. Nastalo je prema grčkoj riječi anastasis što znači uskrsnuće. Nastalo je spajanjem dvije riječi ana što znači gore i riječi  stasis što znači stajanje.

Izvor: Značenje imena.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,031FanoviLajkaj
617SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE