25 C
Čakovec
Subota, 2 rujna, 2023

Ignac Šardi promovira svoju novu knjigu Selnički Franceki na fraontaj-frontami

Promocija knjige Selnički Franceki na fraontaj-frontami Ignaca Šardija iz Selnice održat će se u nedjelju, 24. travnja, u Domu kulture u Selnici  s početkom u 18:30 

Nakon odlaska u mirovinu posvetio se pisanju iz razloga da “međimurska riječ nigdar ne ftijhne.” Najprije je objavio autobiografsko djelo “Tragom snova iz međimurske zipke,” a potom zbirku pjesama “Japičin hroum” koja je napisana jezikom selničko-svetomartinskog kraja te oslikava život i običaje međimurskog čovjeka.

Posebno vrijedno Šardijevo ostvarenje je pjesma „Selnica“ koja je uglazbena te je postala svečanom pjesmom Općine Selnica. 

A trenutno su tijeku završne pripreme za promociju nove knjige pod nazivom „Selnički Franceki na fraontaj-frontami“ koja opisuje život stvarnih osoba tijekom i nakon Drugog svjetskog rata u našem kraju.

U knjizi se opisuje život triju vojnika Franceka, uz posebnu napomenu da su svi bili, ili jesu mještani Selnice. 

Poznavao sam sudbinu triju Franceka koji su bili u ratu i odlučio ih zapisati. Knjigu sam napisao u dvije godine. Svaki dan potrošio sam oko tri sata istraživajući, razgovarajući s mještanima i pišući. Knjiga je ujedno i dvojezična: na međimurskom i standardnom hrvatskom jeziku. Puno je truda utrošeno u nju, odlazio sam u mađarske arhive i tamo tražio podatke za knjigu, ispričao nam je Šardi.  

Ponosan je na sve svoje rezultate koji su uslijedili nakon dugotrajnog i napornog rada, a koji je bio nošeni ljubavlju prema rodnoj grudi i sredini iz koje je ponikao. 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE