30.3 C
Čakovec
Subota, 9 rujna, 2023

Članovi HVIDR-e posjetili su Dubrovnik i Međugorje

Minulog vikenda HVIDR-a Jug Čakovec provela je projekt udruge “Put u Međugorje i Dubrovnik”.

Na put su išli uz članove udruge i članovi njihovih obitelji te sponzori i prijatelji udruge. Obišli smo grad Dubrovnik čija ljepota očarava cijeli svijet i koji privlači brojne turiste. Mjesto je to bogate povijesne baštine, a najvrijedniji dio te ostavštine impozantne su Dubrovačke zidine.


Gradske zidine Dubrovnika su svjetski poznate i jedan od najljepših i  najočuvanijih srednjevjekovnih fortifikacijskih sustava u Europi.
Dužina Gradskih zidina je 1940 metara, a debljina današnjih zidina je do 5,5 metara, visina do 25 metara a osim hodnika uključuju i 5 tvrđava te 16 kula i bastiona.

Foto: HVIDR-a Čakovec

Šetajući po zidinama imali smo priliku razgledati impozantne tvrđave koje su služile obrani slobode i neovisnosti Dubrovačke Republike. To su tri tvrđave: Minčeta, Bokar i Sv. Ivan te dvije samostojeće tvrđave, Lovrijenac sa zapadne i Revelin s istočne strane.

Šetajući Stradunom razgledali smo gotičko-renesansnu arhitekturu , brojne vjerske i kulturne objekte: Crkva Sv. Spasa, Franjevački samostan, Crkva Gospina uznesenja a uz Crkvu se nalazi muzej ikona…( Izvor brošura Društva prijatelja dubrovačke starine).


 Ulaznice za zidine za sve putnike riješili smo gratis te se zahvaljujemo “Društvu prijatelja dubrovačke starine” na darovanju besplatnih ulaznica.
Dubrovnik je bio u Domovinskom ratu pod opsadom JNA dugih 8 mjeseci 1991. i 1992. godine a tijekom granatiranja Starog grada poginulo je mnoštvo civila i vojnika.

Po dolasku u Međugorje obišli smo Brdo ukazanja gdje smo uz molitvu preporučili svoje hodočašće našoj Nebeskoj majci, te sve svoje osobne molitve.

Također smo bili i u Crkvi Sv.Jakova na svetoj misi uz prisustvo vjernika iz cijelog svijeta.

Drugi dan našeg putovanja bio je put u Mostar koji je poznat po Starom mostu koji je atrakcija Mostara i  zajedno sa Starim Gradom na popisu je zaštićene kulturne baštine UNESCO-a od 2005.godine.

Zahvaljujemo se svima koji su pomogli u provođenju ovog projekta naše udruge. Zahvala: Međimurskoj županiji, gradovima: Čakovcu i Murskom  Središću, općinama: Selnica, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Nedelišće,  Đurkin d.o.o, Željku Kosu, Marodi d.o.o.

Posebna zahvala autoprijevozniku Lackoviću i vozaču Ivanu Vinceku na sigurnoj i udobnoj vožnji kao što je bilo i svaki puta do sada – poručuju ih HVIDR-a Jug.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
609SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE