HNB sutra u opticaj stavlja prigodnu kovanicu od dva eura

Hrvatska narodna banka pustit će 15. rujna ove godine u optjecaj prvu prigodnu kovanicu od 2 eura u povodu uvođenja eura kao novčane jedinice u Republici Hrvatskoj, 1. siječnja 2023. Kovanica će biti izdana u količini od 250.000 komada. Autor likovnog rješenja nacionalne strane jest Nikola Vudrag, sveučilišni prvostupnik kiparstva. Kovanica je otkovana u Hrvatskoj kovnici novca d.o.o.

Prigodna eurokovanica, osim što ima svoj numizmatički značaj, ima i status optjecajne kovanice te se u pravilu ne zaračunava naknada za njezinu zamjenu. Tako će se i prva hrvatska prigodna kovanica od 2 eura moći nabaviti za istu vrijednost od 2 eura – javlja HNB na svojoj službenoj stranici.

Kovanicu je moguće zamjeniti na ovim lokacijama.

Na blagajni HNB-a moći će se zamijeniti najviše pet (5) eurokovanica po jednoj transakciji/osobi u prvim tjednima nakon izdavanja, kako bi bila dostupna što većem broju naših građana. Poslovnim se bankama također preporučuje da omoguće zamjenu do najviše pet (5) eurokovanica po transakciji/osobi.

Ako ste pak zainteresirani za prigodnu kovanicu od 2 eura u posebnom blister-pakiranju koje je pripremila Hrvatska kovnica novca d.o.o., za dodatne informacije molimo posjetite internetsku stranicu HKN-a. 

Izvor: HNB.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE