0.6 C
Čakovec
Nedjelja, 26 studenoga, 2023

Tko su humanitarke heklice iz čakovečke knjižnice?

Knjižnica Nikola Zrinski Čakovec od 2019. godine provodi program za žene srednje i starije životne dobi pod nazivom Heklice u knjižnici.

Programom su obuhvaćene besplatne radionice heklanja medicinskih pomagala (hobica za prijevremeno rođenu djecu), igračaka kao poklon djeci kod prvog učlanjenja u Knjižnicu u „Mjesecu hrvatske knjige” i rekvizita za putujuće izložbe namijenjene vrtićima u svrhu promicanja čitanja.

Uz heklanje, polaznice pletu rukaviće za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, objasnila je, između ostalog, ravnateljica knjižnice Ljiljana Križan ponosna na vrijedne međimurske ruke u čakovečkoj knjižnici. Radionice se provode cijelu godinu kroz organizirane cikluse, a sudionice se sastaju jednom tjedno u prostorima knjižnice. Knjižnica omogućuje besplatno korištenje konca, a žene da bi se uključile u sudjelovanje moraju imati osnovno znanje heklanja i pletenja.

Kroz ovaj program ostvarene su brojne suradnje s vrtićima (putujuća izložba), osnovnim školama, domovima za starije, udrugama (Ozana iz Zagreba, Udruga za Down sindrom Međimurske županije)… Na ovaj način želi se potaknuti djecu i roditelje za dolazak u knjižnicu, druženje i igranje u igraonici, čitanje i posuđivanje prvih slikovnica te naposljetku razvijanje navike posjećivanja knjižnice.

Kako su heklice dio svih većih manifestacija koje se organizaraju u Čakovcu, u posjet im je stigla gradonačelnica Ljerka Cividini koja je pratila njihov rad i interakciju te naglasila kako zaista nema ljepšeg trenutka od onog u kojem stariji prenose znanje na mlađe i pritom se svi odlično zabavljaju.

– Čestitam idejnim začetnicima projekta, hvala našoj knjižnici i od srca hvala heklicama koje su svojom humanošću i suradnjom s našim mladima, najbolji učitelji i pokazatelj kakvi ljudi moramo biti. Bravo za sve mlade koji se uključuju, ovo su prava lica Čakovca i zajednice kakvoj težimo. Hvala vam na pozivu na druženje, ponosno ću prenositi vaš rad i poruke u svaku našu udrugu, klub i skupinu koju sretnem, dodala je.

Izvor: Grad Čakovec

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Koncert Parni valjak i Radio 105

Koncert Parni valjak i Radio 105

Hajka