Grad Čakovec se oglasio o Fox baru kojem je jučer zabranjen rad na terasi za vikend

Povodom jučer izraženog nezadovoljstva vlasnice čakovečkog caffe bara – noćnog bara Fox, s adresom u Kralja Tomislava 20, smatramo važnim izložiti činjenice kako bi javnost dobila cjelovitu sliku koju je Grad Čakovec uzeo u obzir prije donošenja odluke.

Fox Bar u Čakovcu dobio zabranu održavanja evenata na terasi

Odluka o ugostiteljskoj djelatnosti Grada Čakovca člankom 9. zabranjuje svaku uporabu elektroakustičnih i akustičnih uređaja na otvorenom prostoru uz ugostiteljski objekt u vremenu od 14 do 18 sati i u vremenu od 22 do 08 sati narednog dana. Također, isti članak predviđa da Gradonačelnik može rješenjem odrediti drugačije vrijeme uporabe uređaja za ozvučenje i izvođenje žive glazbe za vrijeme gradskih manifestacija poput Ljeta u Gradu Zrinskih, Porcijunkulova, Adventa, dočeka Nove godine, Dana Grada. Ukoliko se ozvučenje i izvođenje žive glazbe želi upriličiti mimo tih manifestacija, članak 15. Odluke predviđa da stranka, u ovome primjeru caffe bar Fox, najmanje pet dana prije događanja podnese zahtjev kojim se traži drugačije vrijeme korištenja ozvučenja.

U periodu od 1. srpnja do 26. rujna o.g. caffe bar Fox podnio je više zahtjeva za korištenje ozvučenja i izvođenje žive glazbe nakon 22 sata, točnije do ponoći. Svim zahtjevima je udovoljeno pa je tako pozitivno rješenje izdano za dane 16., 17., 23. i 24. srpnja, 13., 14. i 15. kolovoza, 10., 18., 24., 25. i 26. rujna. Jedno negativno rješenje izdano je za program 27. kolovoza o.g. s obzirom da podnositeljica zahtjeva nije u roku dostavila potvrdu o angažiranju zaštitarske tvrtke koju je dužna uključiti. Iz navedenog je razvidno kako su učestali zahtjevi caffe bara Fox pozitivno rješavani, upravo s namjerom da se poslovnom subjektu omogući da realizira svoje programe.

Istovremeno, programi u organizaciji caffe bara Fox i korištenja ozvučenja i žive glazbe do ponoći rezultirali su velikim brojem reakcija građana i njihovih pritužbi na preglasno ozvučenje, galamu i narušavanje javnog reda i mira. Pored telefonskih pritužbi građana, Grad Čakovec je zaprimio i predstavku građana putem sustava e-redar, temeljem čega je Gradonačelnica pribavila podatke Policijske uprave međimurske o dojavama građana za glasnu glazbu, galamu i viku. U policijskoj evidenciji za period od 1. srpnja do 26. rujna 2021. evidentirane su prijave građana i intervencije policijskih ophodnji kako slijedi: 2. srpnja u 23,31h, 3. srpnja u 22,34h, 18. rujna u 23,06h, 24. rujna u 21,37h i 25. rujna u 22,10h. U svim je slučajevima utvrđeno da vlasnica posjeduje Rješenje Grada Čakovca o korištenju tehničkih uređaja za ozvučenje ili izvođenje žive glazbe na otvorenom prostoru uz ugostiteljski objekt do 24 sata, iz čega je razvidno da su se zahtjevi caffe bara „Fox“ podupirali u dobroj vjeri.

Jučer javno izraženo nezadovoljstvo vlasnice caffe bara Fox, rezultat je razgovora u resornom upravnom odjelu Grada Čakovca u kojem joj je pojašnjena Odluka o ugostiteljskoj djelatnosti, s obzirom da je sama potvrdila kako Odluku nikada nije pročitala. Također, predočena joj je predstavka građana i podaci Policijske uprave međimurske, za koje je tvrdila da su djelomično lažni.

Tvrdnje vlasnice caffe bara da „ako netko živi u centru grada, mora biti spreman na buku“ razumijemo. Takav stav imaju i sami građani centra grada, svjesni da im pozicija stanovanja pruža niz drugih dobrobiti. Istodobno, na Gradu Čakovcu je da građanima pokuša omogućiti mirne vikende u vrijeme kada se ne održavaju gore spomenute manifestacije. Stanari centra grada, neovisno o dobi, trebaju odmor tijekom vikenda te je stoga iskorišteno pravo resornog upravnog odjela da, na temelju prikupljenih podataka i konzultacija, uskrati mogućnost korištenja ozvučenja i izvođenja žive glazbe na otvorenom do ponoći, baš kao što je niz puta prije toga isto pravo korišteno da se to odobri.

Rješenje za ovaj vikend još nije izdano, a hoće li ono biti pozitivno ili negativno, odlučivat će gore navedeni razlozi, stoji u priopćenju Grada. 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE