11.7 C
Čakovec
Petak, 8 rujna, 2023

”Generacija Z” zabrinjava psihologe: Nešto se čudno događa baš u toj dobnoj skupini!

”Generacijom Z” znanstvenici nazivaju osobe rođene u periodu između 1995. i 2011. godine. Psiholozi tvrde kako se radi o generaciji osoba koje prihvaćaju i uče nas različitosti. Rodili su se i odrastali u svijetu koji je raznolik, od nacionalne pripadnosti, rase, seksualne orijentacije, stavova i mišljenja.

Čak i ako nisu odrastali u zemlji u kojoj je takva raznolikost svakodnevno vidljiva, poput SAD-a, njoj su izloženi putem digitalnih medija i društvenih mreža koji su njihovo prirodno okruženje.

To je prva generacija koja se zapravo ne sjeća svijeta prije digitalnog doba. I upravo zato što im je toliko informacija dostupno na klik prstom, oni ne prihvaćaju lako servirane ideje, tvrde znanstvenici.

Istraživanja su pokazala kako na pripadnike ”Generacije Z” slabije djeluje marketing i ideje koje promiču slavni, radije se pri donošenju odluka, oslanjaju na procjene stvarnih ljudi, nerijetko svojih vršnjaka.

Društvene mreže im omogućavaju da dobro istraže proizvode prije kupnje, da ih usporede i potom se odluče. A odlučuju se za održive proizvode koji odražavaju njihove vrijednosti, a za takve su spremni platiti više.

Upravo zato što pripadnici generacije Z misle svojom glavom i upijaju sve dostupne informacije, skloniji su različitim mentalnim poremećajima, poglavito depresiji. Njihovi odnosi često nisu utemeljeni u stvarnom svijetu, ne osjećaju podršku, stoga se osjećaju usamljeno i izolirano.

Upravo iz tog razloga posljednje su dvije pandemijske godine na njih ostavili velik negativan utjecaj, najviše zbog toga što nisu mogli njegovati stvarna prijateljstva i bliske odnose.

Njihovo odrastanje, a potom prelazak u svijet odraslih obilježen je velikom financijskom krizom, a sada i zdravstvenom krizom zbog koronavirusa. Dok su odrastali svjedočili su koliko je tržište nestabilno, odrasli oko njih su gubili poslove, a sada se to događa zbog korona krize. Oni ne vide svijetlu budućnost, a neki uopće ne vide budućnost, prenosi Net.hr.

Istraživanja su pokazala da je ova generacija jako zabrinuta i zbog klimatskih promjena koje su se dogodile utjecajem ranijih generacija. Oni nisu imali pravo glasa o tome kakav će svijet naslijediti, i njima je ostavljeno da ga pokušaju sačuvati nakon što su ga prethodnici eksploatirali. Stoga i ne čudi njihova depresivnost i rezignacija te svakodnevni stres koji, prema američkim istraživanjima, doživljava čak devet od 10 pripadnika ove dobne skupine.

Dobra je vijest da su pripadnici generacije Z i skloniji otvoreno razgovarati o svojim mentalnim problemima i lakše zatražiti pomoć nego ranije generacije.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
609SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE