15 C
Čakovec
Ponedjeljak, 18 rujna, 2023

Ovo su sankcije koje je EU uvela protiv Rusije

Pet je ključnih sankcija koje je objavila putem twittera predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kojima će Europska unija uvesti Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Prva sankcija cilja na 70 posto ruskog bankarskog tržišta i ključne državne tvrtke, dok je drugi cilj sankcija tamošnjem energetskom sektoru, iznimno bitnom sektoru za normalno funkcioniranje ruske države. Sankcije uključuju i sektorsku zabranu financiranja Ruske Federacije, njezine vlade i središnje banke, javlja Tportal.

Zabranjuje se i trgovina između EU-a i i dijelova područja Donjecka i Luganska pod ruskom kontrolom.

Sljedeća se sankcija odnosi na zabranu prodaje zrakoplova i opreme ruskim zračnim prijevoznicima, a Rusima će biti i ograničen pristup ključnim tehnologijama, poput poluvodiča.

EU je spremna proširiti sankcije

Ograničavajući mogućnost ruske države i vlade da pristupe kapitalu i financijskim tržištima i uslugama EU-a, Unija nastoji ograničiti financiranje agresivnih politika.

EU ističe da je spreman usvojiti opsežnije političke i gospodarske sankcije u slučaju potrebe.

Na kraju, povlašten pristup EU više neće imati ruski diplomati i poslovni ljudi. To znači da ruski diplomati neće smjeti putovati po Europi bez vize.

Putin: Nismo mogli drugačije postupiti, znajući koje sankcije slijede

Hoće li sankcije koje je EU donijela prema Rusiji dati rezultate, teško je ikome procijeniti. Sam Vladimir Putin jučer je na sastanku sa ruskim poslovnim svijetom izjavio kako je unatoč tome što je znao kakve sankcije očekuju njegovu zemlju morao narediti specijalnu operaciju protiv Ukrajine, te tvrdi da su svi raniji pokušaji Moskve da promjeni stanje sigurnosti propali.

“Jednostavno nismo mogli drukčije postupiti”, kazao je na sastanku s predstavnicima ruskog poslovnog svijeta.

“Ne možemo u cijelosti predvidjeti geopolitičke rizike”, istaknuo je Putin.

Predstavniku ruske Unije industrijalaca i poduzetnika Aleksandru Šokinu kazao da je Moskva bila primorana poduzeti mjere znajući koje joj sankcije slijede.

Nametanje novih sankcija bilo je očekivano, no Rusija i dalje sudjeluje u svjetskoj ekonomiji i ne želi ugroziti ovaj globalni sustav, poručio je Putin ali i upozorio je “partnere” da ekonomski ne izoliraju Rusiju.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
609SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE