Amos Novak iz Dragoslavca u Italiji je osvojio dva srebra. Podsjetimo, nedavno je bio i pobjednik prestižnog Croatian Culinary Cupa.
Europsko regionalno polufinale Worldcefs European Grand Prixa 2025. godine/Global Chefs Challenge, održano u talijanskom Riminiju donijelo je hrvatskim chefovima, članovima Hrvatskog kuharskog saveza, niz medalja, što u žestokoj konkurenciji nije bilo lako ostvariti, a čime su domaći chefovi pokazali, ne samo da uspješno pariraju, najboljim europskim kuharima, nego i da ih svojim umijećem i kreativnošću, u mnogim disciplinama i nadmašuju.
Beer&Food Atraction
Na trodnevnom se natjecanju, od 16. do 18. veljače, održanom tijekom tradicionalne manifestacije Beer&Food Atraction, natjecalo u četiri kategorije – Global Chefs Challenge, Global Young Chefs Challenge, Global Pastry Chefs Challenge i Global Vegan Chefs Challenge – hrvatski chefovi ukupno osvojili četiri medalje i to u svakoj u kategoriji. Amos Novak (restoran Terbotz, Železna Gora, Međimurje)) i Mladen Zorec (Terbotz) u najkonkurentnijoj su kategoriji, Global Chefs Challenge, zauzeli drugo mjesto, pretekli su ih Talijani, i ukupno bili 4. u poretku za Južnu Europu, srebrni je i Dinko Tomašić (hotel Turist, Varaždin) u kategoriji Global Young Chefs Challenge. Ivan Ergović (Valamar) i Dora Bukovac (Valamar) za svoje su slastice u kategoriji Global Pastry Chefs, zaradili broncu kao i Patrik Prnjak ( Restoran Riva lounge&bar, Pula) i Josipa Burzelić (Valamar) u kategoriji Global Vegan Chefs Challenge. Među sucima prestižnog je međunarodnog kulinarskog natjecanja bio i Erich Glavica, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, sudio je u kategoriji Global Young Chefs Challenge.
Iako su hrvatski chefovi ukupno osvojili najviše medalja, finale Grand Prixa ipak im je, za dlaku, izbjeglo, no zadovoljni su pokazanim.
– U takvoj konkurenciji, kad su s vama u grupi Talijani, a osvojite srebro, ne možete biti nezadovoljni. Bilo ja vrlo izazovno i strogo, potrebno paziti na svaki, pa i najsitniji detalj, poštovati HASAP, paziti na tehniku…Što se jela tiče, zadovoljan sam izvedbom, ispala su točno kako sam želio. Iako mi je, jasno, žao da nismo ušli u finale, našim smo rezultatima dokazali da možemo parirati i najboljim europskim chefovima – kaže Amos Novak, međimurski chef s dosad osvojenim nizom nagrada, kojeg, zajedno s ostalim sudionicima natjecanja u Italiji, u svijetu gastronomije percipiraju najperspektivnijim domaćim kulinarskim majstorima nove generacije.
Mladi chef Amos Novak predvodnik je gastronomske revolucije u Međimurju, spajajući tradiciju s modernim tehnikama i održivim pristupom kuhanju. Kao chef restorana Terbotz u Železnoj Gori, fokus stavlja na lokalne i sezonske namirnice te primjenjuje zero-waste koncept, maksimalno iskorištavajući svaki sastojak.
Fermentacija, koju koristi za postizanje kompleksnih okusa, i reinterpretacija tradicionalnih jela njegov su zaštitni znak. Primjerice, klasično meso z tiblice poslužuje kao fine-dining predjelo, dok međimursku gibanicu osvježava mousse kremom. Uz to, sve više istražuje plant-based kuhinju, nudeći inovativna vegetarijanska i veganska jela.
Njegov talent prepoznat je i na međunarodnoj sceni – visoko šesto mjesto u Meksiku te dva srebra na natjecanju u Italiji potvrđuju njegovu kvalitetu. Osim natjecanja, aktivno educira mlade kuhare i promiče važnost održivosti.
Chef Amos Novak dokazuje da Međimurje ima što ponuditi globalnoj gastronomskoj sceni, čineći ga nezaobilaznom destinacijom za ljubitelje vrhunske kuhinje.
Izvor i foto: Turistička zajednica Međimurske županije/