26.1 C
Čakovec
Petak, 1 rujna, 2023

Darko Zver: Optužbe protiv mene su besmislene, ali stavit ću prijedlog za svoje razrješenje na Vijeće

Darko Zver (FOKUS), predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca održao je press konferenciju kojoj je povod očitovanje na svoju smjenu s te funkcije na zahtjev Kluba vijećnika u Gradskom vijeću Grada Čakovca MP – Nezavisna lista, HNS, HSLS, Demokrati, HDSS proteklog tjedna. 

U svojem očitovanju, za koje je imao rok od osam dana, osvrnuo se na razloge za koje smatra da su paušalni,  besmisleni i neistiniti.

Budući da nisam zaprimio nijedan prigovor vijećnika, gradonačelnice, gradskih službi ili javnosti na svoje obnašanje dužnosti predsjednika Gradskog vijeća u periodu održanih dosadašnjih devet sjednica Gradskog vijeća, nije mi jasno na koji sam način uopće mogao izazvati “nemogućnost daljnje suradnje“.

Također ne stoji tvrdnja da „opstruiram rad izvršne vlasti“ kad sam od 110 predloženih točaka dnevnog reda, samo jednu, onu o poskupljenju cijene zbrinjavanja otpada, odbio uvrstiti na dnevni red sjednica. Od preostalih 109 točaka, svi vijećnici Fokusa su podržali 108, dok smo samo na jednoj bili suzdržani.

S obzirom na besmislenost i neistinitost razloga pokretanja prijedloga za razrješenje predsjednika Gradskog vijeća Grada Čakovca, isti smatram neutemeljenim i neosnovanim.

Unatoč prethodno navedenom, kao i za cijelo vrijeme obnašanja dužnosti predsjednika Gradskog vijeća, poštovat ću zakonsku proceduru, poslovnik i statut Grada Čakovca i uvrstit ću Prijedlog za razrješenje na sjednicu Gradskog vijeća u zakonski propisanom roku, kazao je u svom očitovanju Zver.

Također se osvrnuo na ČAKOM za koji smatra da je glavni razlog njegove smjene. Građanima i poduzetnicima cijena odvoza će biti viša nakon što se makne s pozicije predsjednika Gradskog vijeća. Podsjetimo da je Zver već ranije rekao kako je zahtjevao racionalizaciju kadrova u ČAKOM-u i zbog toga što to nije do sad učinjeno nije želio točku o povećanju cijene staviti na Dnevni red.

– Svima je jasno da me gradonačelnica Cividini smjenjuje, jer ne želim na dnevni red staviti točku za poskupljenje odvoza otpada. Čakom je leglo političke korupcije. To je vreća novaca s puno rupa na koje su se nakačili političari kao pijavice. Svaka čast marljivim ljudima koji u Čakomu obavljaju najteže poslove, ali iznad njih je hrpa uhljeba i političari koji štite te uhljebe. Čak i pod cijenu da me smjene, ja neću dopustiti da se ide u povećanje računa građanima. To su samo izgovori političara kako bi zadržali svoje fotelje i sinekure, a nove troškove i svoju nesposobnost žele prebaciti na leđa građana, rekao je Darko Zver i naglasio kako je Čakom glavni razlog njegove smjene koju su pokrenuli vijećnici okupljeni oko gradonačelnice Ljerke Cividini, većine kojoj je i on sam pripadao dok se nije usprotivio Čakomu i otvoreno progovorio o problemima unutar koalicije.

 Nova cijena bi prema najavama trebala biti 20-30% skuplja, u nekim slučajevima čak i više. Naime, gradonačelnica će staviti fiksni dio od 63 kune i onda će na to ići još varijabilni dio za svaki odvoz prema posebnom cjeniku kojeg donosi Čakom. Kad ćete to sve zbrojiti, mjesečno računi će biti znatno skuplji. Za poslovne subjekte je gradonačelnica odredila fiksni dio 94,50 i na to još ide dodatno varijabilni dio za svaki odvoz, tako da će njima biti još skuplje “ – izjavio je Darko Zver i istaknuo kako motiv gradonačelnice da poveća cijene građanima može protumačiti jedino kroz političku trgovinu i činjenicu da želi uz sebe pridobiti stare SDP-ove kadrove kako bi se održala na vlasti. Nažalost, na taj način se nimalo ne razlikuje od bivše vlasti koja se služila istim metodama. U konačnici je to i prevara birača koji su od Cividini očekivali promjene, a ona se samo u godinu dana slizala sa starim političkim strukturama.

 Zver je objasnio i zašto do povećanja računa građanima ne treba niti doći. Čakom je gradska tvrtka koja posluje na isti način kao što je poslovala za vrijeme bivše vlasti, u nekim slučajevima još i gore. Lako možemo pretpostaviti da se radi o javnom poduzeću, u kojem se radi s pola gasa, s godinama se zaposlilo puno uhljeba i malotko brine o efikasnosti poslovanja, jer znaju da svoje propuste uvijek mogu svaliti na leđa građana. Usprkos svemu tome, Čakom posluje s dobiti što je dovoljno dobar razlog za zaključak kako se u povećanje ne treba ići, a uz racionalizaciju se čak mogu pronaći i dodatne uštede. „Čakom je prošlu godinu završio s nemalom dobiti na zbrinjavanju otpada. Istovremeno, poslovanje im je užasno šlampavo.

Zver: ČAKOM šlampavo radi svoj posao 

Iz Čakomovog skladišta je nestalo 80-tak tisuća komada ambalaže u vrijednosti preko 40 tisuća kuna. Izgubili su posao od 170 tisuća kuna uređenja okoliša bazena samo zato jer su predali ponudu bez popunjenog troškovnika. Ovo su samo neki od primjera, a kad bi ušli u Čakom s pravom revizijom bojim se što bi još sve našli. Ako oni uz sav svoj šlamperaj prijavljuju veliku dobit na kraju godine, trebali bi građanima smanjiti a ne povećati cijenu“ – istaknuo je Darko Zver koji je presicu zaključio riječima: „Nakon svega što se događalo u posljednjih nekoliko mjeseci, ovaj Prijedlog za moje razrješenje mogu zaključiti uzdignute glave: Čast mi je što me smjenjuje ovakva ekipa!“

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE