Danas je na snazi predizborna šutnja! Saznajte što ona znači.

Kako prenosi Telegram, predizborna šutnja traje od danas od ponoći pa sve do sutra do 19 sati, kada se zatvaraju biračka mjesta.

Zanimljivo je kako tijekom predizborne šutnje nije dozvoljeno javno promovirati stranku ili kandidate, no nerijetko smo svjedoci slanja anonimnih SMS-ova, mailova i drugih poruka, a isto tako i ostavljanja letaka po vjetrobranima.

“Izborna šutnja je period tijekom kojeg je zabranjeno javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela”, stoji u priopćenju na stranici DIP-a.

No, stvarne kazne zapravo i nema. Ako i dođe do prijave kršenja predizborne šutnje sve ostaje na pukim upozorenjima zbog manjka propisanih sankcija. Za razliku od parlamentarnih, za europske izbore i lokalne izbore propisane su sankcije te se protežu od 400 pa sve do 66.300 eura. 

Velik broj biračkih mjesta nalazi u školama, resorno ministarstvo pozvalo je osnovne i srednje škole da nastavu u utorak završe do 18:30 sati kako bi birački odbori školske prostorije pripremili za glasovanje.

Izvor: Telegram i DIP

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE